Wat is een data center?

Wat is een data center?

Een datacenter is een industrieel, hoogbeveiligd pand, gebouwd met één doel: zorgen dat computerservers met digitale applicaties altijd blijven draaien, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag.

Wat gebeurt er in een datacenter?

Een datacenter, ook wel aangeduid onder de Nederlandse naam rekencentrum, is een faciliteit waar bedrijfskritische ICT-apparatuur (bijvoorbeeld servers) kan worden ondergebracht. Daarnaast bevat een datacenter doorgaans verbindingen met het internet en is het voorzien van fysieke veiligheidsmaatregelen.

Wat doet Google Eemshaven?

Google stapt af van het koelen van servers in datacenter Eemshaven met leidingwater en gaat oppervlaktewater gebruiken. Daarvoor heeft Google samen met Waterbedrijf Groningen en North Water een nieuwe waterzuivering en leidingen aangelegd. Voor de overstap naar oppervlaktewater investeert Google ruim 45 miljoen euro.

Waarom een datacenter?

Uitbesteding van de IT-infrastructuur aan een datacenter biedt een hoop voordelen. Datacenters bieden de mogelijkheden – schaalbaarheid, security, efficiëntie en state-of-the-art technologie – die steeds vaker verlangd wordt door bedrijven en organisaties, maar te kostbaar zijn om zelf te realiseren.

Welke eisen worden gesteld aan een datacenter?

De kern van de normen voor datacenters zijn afspraken over de robuustheid van datacenters. Er moet beschreven zijn welke beschikbaarheidsklassen er zijn, maar ook welke bouwkundige eisen er gelden en welke beveiligingsmaatregelen en systemen er zijn genomen.

Wat is de cloud wiki?

De cloud (Nederlands: wolk) staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort ‘wolk van computers’ vormt, waarbij de eindgebruiker niet weet op hoeveel of welke computer(s) de software draait of waar die computers precies staan.

Wat zit er in een datacenter?

In datacenters liggen veel draden en kabels om servers met elkaar en met het grotere netwerk (zoals het internet) te verbinden. Er is ook apparatuur te vinden die de servers fysiek operationeel houdt.

Waarom zijn er datacenters?

Wie bouwt Google Eemshaven?

Zegt Dieter Kern, Hardware Operations Manager bij Google én Ambassadeur van Groningen. Zoekmachinegigant Google bouwt in de Eemshaven aan een gigantisch datacenter. Het Amerikaanse bedrijf heeft voor de Eemshaven gekozen vanwege de aanwezigheid van voldoende duurzame energie en de goede ict-infrastructuur.

Waarom datacenter in Nederland?

Datacenters in Nederland ondersteunen een breed scala aan activiteiten in de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving. Ze vormen daarmee een belangrijk onderdeel van onze nationale, kritische digitale infrastructuur, dragen bij aan de Nederlandse economie en zorgen daarnaast voor energie-efficiëntie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven