Inhoudsopgave
Wie is vrijgesteld van Limosa?
Werknemers en zelfstandigen worden vrijgesteld als ze in België vergaderingen in beperkte kring bijwonen. Om de vrijstelling te kunnen genieten, mogen ze in totaal niet meer dan 60 dagen per jaar in België aanwezig zijn op dergelijke vergaderingen.
Wie moet er een Limosa-aangifte doen?
De Limosa-aangifte moet gebeuren voor buitenlandse dienstverrichters die tijdelijk of gedeeltelijk in België werken. Werknemers die gewoonlijk in een ander land dan België werken of aangenomen werden in een ander land dan België.
Hoe lang is een Limosa geldig?
Een “gewone” Limosa-melding moet steeds de duur van de activiteiten in België dekken. Er bestaat geen maximale geldigheidsduur. Indien de detachering langer duurt dan eerst gemeld, moet een nieuwe melding gedaan worden. Dit moet gebeuren vóór het verstrijken van de aanvankelijk gemelde duur.
Wie vraagt Limosa aan?
Iedereen die niet onderworpen is aan de Belgische sociale zekerheid en die tijdelijk en/of deeltijds in België komt werken, moet een meldingsbewijs Limosa-1 kunnen voorleggen aan zijn Belgische klant of opdrachtgever. Dat moet gebeuren voordat het werk begint.
Hoe vraag ik een Limosa aan?
U doet de Limosa-melding via een onlinedienst….U vult een aantal gegevens in:
- uw identificatiegegevens,
- de datum waarop u uw activiteit begint en eindigt,
- de sector,
- de arbeidsplaats in België,
- de identificatiegegevens van de Belgische klant of opdrachtgever.
Hoe krijg ik een S1-formulier?
Als u zich wilt inschrijven in het stelsel in uw woonland, moet u een S1-formulier (het vroegere E106-formulier) aanvragen bij de zorgverzekeraar in het land waar u werkt. Met dit formulier hebben u en uw gezin recht op gezondheidszorg in uw woonland. U heeft dan twee verzekeringskaarten: een voor elk land.
Hoe werkt een S1-formulier?
Met een S1-formulier toont u in uw woonland aan dat u in het werkland (Nederland) al premie betaalt. Het S1-formulier vraagt u aan als u al naar het buitenland bent verhuisd en daar woont. Voor landen die niet tot de EUR-/EER- en verdragslanden behoren, heeft u voldoende aan uw zorgpas.
Hoe lang duurt een Limosa aanvraag?
Het duurt ongeveer 5 minuten om de aangifte van één persoon te doen. Onmiddellijk na de aangifte druk je het ontvangstbewijs “Limosa-1” af. Dit is het bewijs dat je een melding hebt gedaan.