Inhoudsopgave
- 1 Hoe noem je de aanpassing van de ooglens om beelden te vormen op het netvlies?
- 2 Wat houd het netvlies op zijn plaats?
- 3 Wat beschermt het netvlies tegen fel licht?
- 4 Welke delen kunnen het netvlies tegen te fel licht beschermen?
- 5 Wat gebeurt er met de lens wanneer de kringspieren in het straalvormig lichaam samentrekken?
Hoe noem je de aanpassing van de ooglens om beelden te vormen op het netvlies?
De bijziendheid is een gevolg van die vervorming: het beeld wordt vóór het netvlies gevormd. Bij zulke mensen moet de gel van het glasachtig lichaam dat de oogbol vult, meerekken.
Wat houd het netvlies op zijn plaats?
Het netvlies is sterk doorbloed en bevat miljoenen lichtgevoelige cellen: kegeltjes en staafjes. Deze vangen het licht op dat het oog binnenkomt en zetten het om in elektrische signalen die naar onze hersenen gaan. Het netvlies heeft ongeveer 6 miljoen kegeltjes die we gebruiken bij daglicht of goed kunstlicht.
Hoe noemen we het boller en minder bol worden van je ooglens?
Accommodatie vindt plaats met behulp van spiervezels rondom de ooglens, die de ooglens boller of minder bol maken. Hierdoor verandert de sterkte van de lens.
Wat beschermt het netvlies tegen fel licht?
Oogleden. De oogleden hebben een beschermende functie tegen uitdroging, fel licht en vreemde voorwerpen die op ons afkomen. Tegen uitdroging knipperen we met de ogen, waardoor de traanfilm die op het hoornvlies ligt steeds ververst wordt.
Welke delen kunnen het netvlies tegen te fel licht beschermen?
– De pupilreflex beschermt de zintuigcellen in het netvlies tegen te fel licht. Als er fel licht op het netvlies valt, trekken de kringspieren in de iris zich samen en ontspannen de straalsgewijs lopende spieren zich. Hierdoor wordt de pupil kleiner.
Wat wordt beschermd door de reactie van je pupil in licht?
Oogleden. De oogleden hebben een beschermende functie tegen uitdroging, fel licht en vreemde voorwerpen die op ons afkomen. Tegen uitdroging knipperen we met de ogen, waardoor de traanfilm die op het hoornvlies ligt steeds ververst wordt. Het traanvocht wordt onder andere gemaakt door de traanklier.
Wat gebeurt er met de lens wanneer de kringspieren in het straalvormig lichaam samentrekken?
De lens wordt boller wanneer de kringspier van het straalvormig lichaam zich samentrekt. Om goed dichtbij te kunnen zien, moet de lens zich bollen. De kringspier van het straalvormige lichaam moet dan dus samentrekken. Om in de verte goed te kunnen zien, heb je een wat plattere lens nodig.