Inhoudsopgave
Wat zijn de risicofactoren voor het ontstaan van decubitus?
Factoren die bijdragen aan het ontstaan van decubitus zijn de duur van de druk op het weefsel, de kracht van de druk- of schuifkrachten, voedingstoestand, mate van bewustzijn, mobiliteit, doorbloeding, het gewicht van de persoon, weefseltolerantie en medicijngebruik.
Welke clienten hebben risico op decubitus?
Risico-indicatoren zijn kenmerken die ertoe bij kunnen dragen dat cliënten een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidletsel/decubitus lopen: bijvoorbeeld verslechterde voedingstoestand, neurologische aandoening en verminderde mobiliteit.
Wat is geen risicofactor voor decubitus?
Slechte voedingstoestand Een tekort aan calorieën of voedingstoffen vergroot, door een verminderde weerstand, de kans op infecties en huiddefecten en een vertraagde wondgenezing. Bij ernstige vermagering ontstaat ter plaatse van benige uitsteeksels (heupen, staartbeen, ellebogen) extra risico op huidletsel.
Waar treed decubitus op?
Decubitus ontstaat vooral op plaatsen waar langdurig druk op het weefsel tussen de huid en het bot wordt uitgeoefend. Denk aan: stuit, zitbeenknobbels, heupen, hielen, knieën, enkels, schouderbladen, oren, achterhoofd en wervelkolom.
Welke zorgvragers lopen een hoger risico om decubitus te krijgen?
Risicofactoren voor huidletsel
- verminderde mobiliteit, activiteit, sensibiliteit.
- verminderde huidconditie.
- verminderd bewustzijn of verwardheid.
- slechte voedingstoestand.
- neurologische stoornissen.
- afwijkende lichaamstemperatuur.
- incontinentie.
- huid-op-huid-contact.
Wie loopt extra risico voor het krijgen van smetten?
De aanwezigheid van een of meerdere van deze risicofactoren kan zorgen voor een verhoogd risico op het ontstaan van smetplekken: vrouwelijk geslacht. ouderen. overgewicht (obesitas);
Kan decubitus op elke plek ontstaan?
Iedereen die veel in bed ligt of in een (rol)stoel zit, kan decubitus krijgen. De kans wordt groter als door de ziekte of handicap de zenuwen niet meer, of niet meer voldoende reageren op pijnprikkels.
Wat kun je doen tegen decubitus?
Zorg ervoor dat uw huid niet vochtig is. Gebruik, in overleg met een deskundige, eventueel een barrièremiddel om uw huid te beschermen tegen de inwerking van vocht (van bijvoorbeeld zweten of incontinentie). U kunt barrièremiddelen verkrijgen bij drogist en apotheek. Zorg ervoor dat u voldoende eet en drinkt.