Welke lichtmeting bij portretfotografie?

Welke lichtmeting bij portretfotografie?

Lichtmeting. Bij normale omstandigheden werkt de normale matrixmeting of meervlaksmeting prima. Maar wanneer de lichtomstandigheden wat lastiger worden, is het raadzaam om over te schakelen naar de spotmeting. Bijvoorbeeld wanneer er veel licht van achteren komt, raakt de normale lichtmeting in de war.

Hoe lichtmeting instellen?

Bij spotmeting meet de camera heel gericht onder een hele kleine hoek het licht dat op een klein punt in het centrum van de sensor valt. Als je dan vervolgens je diafragma en sluitertijd zodanig afstelt dat de lichtmeter op 0 staat, is je onderwerp waar je op dat moment op gericht hebt, precies tot middengrijs belicht.

Wat is Meervlaksmeting?

Meervlaksmeting, Matrixmeting of multi-segment meting Meervlaksmeting (de Canon terminologie) is gemaakt om iets anders te meten dan een onderwerp dat direct in het midden staat. De camera verdeelt het gehele beeld in zones en vergelijkt de lichtmeting van al deze zones met de algehele belichting.

Hoe meet je licht?

Een lichtmeter, fotometer of luxmeter is een apparaat voor het meten van de verlichtingssterkte veelal in lux. Het meten van de verlichtingssterkte is van belang voor bijvoorbeeld werkplekken, in de sport, in de fotografie (belichtingsmeter) en in het astronomie.

Hoe werkt een Flitsmeter?

Een flitsmeter werkt zoals een belichtingsmeter, maar reageert op de lichtpuls van de flits en geeft de ƒ-waarde aan bij de standaard 1/125 sluitertijd. De meeste flitsmeters kunnen automatisch een flitser laten afgaan (ze beschikken over een sync-connector). Dit is vooral nuttig bij studiofotografie.

Wat meet een lichtmeter?

Zoals de naam al zegt, is een lichtmeter of belichtingsmeter een toestel waarmee je de hoeveelheid licht kunt meten die je nodig hebt om een goede foto te maken. Door je diafragma en de sluitertijd correct in te stellen, zorg je ervoor dat de sensorvan je camera de juiste hoeveelheid licht opvangt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven