Inhoudsopgave
Waar richten leefstijlinterventies zich op?
Een gecombineerde leefstijlinterventie is gericht op het verminderen van overgewicht en een gezondere leefstijl. Dit wordt aangepakt met een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering.
Wat is Gli+?
Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is zorg voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden.
Wat is Leefstijlpreventie?
gezonde voeding en het aanleren van gezonde eetgewoontes; gezond bewegen conform de richtlijn Gezond Bewegen en hoe dit in te passen in het dagelijkse bestaan; het realiseren van de gedragsverandering die nodig is om een gezonde leefstijl te verwerven en te behouden.
Welke Gli wordt vergoed?
Sinds 1 januari 2019 zitten er drie erkende GLI’s in de basisverzekering die worden vergoed, namelijk de BeweegKuur, SLIMMER en CooL. Wie in aanmerking komt voor één van deze GLI-programma’s, krijgt dit 100 procent vergoed. Je leest hier of jij in aanmerking komt voor een traject.
Wat zijn de vijf belangrijkste succesfactoren van leefstijlinterventies?
Succesfactoren met betrekking tot gewicht, kwaliteit van leven, beweging, voeding gedrag en andere voorspellers van succes zijn beschreven. In een andere tabel zijn de succesfactoren vergeleken met de GLI’s. Er is een eenduidige beschrijving van de GLI’s opgesteld.
Waar kan ik Gli volgen?
Voor een GLI moet je je melden bij de huisarts. Als je aan alle criteria voldoet, dan krijg je een verwijzing van de huisarts. Alleen dan wordt een GLI-programma vergoed vanuit de basisverzekering.
Wat zijn leefstijladviezen?
Een gezonde leefstijl houdt in: gezonde voeding, voldoende bewegen en niet roken. Probeer overgewicht te voorkomen door gezond te eten en genoeg te bewegen. Vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte. Gezonde voeding draagt bij aan een goede vetstofwisseling.
Wat kost Gli?
Deelname aan de GLI kost NIETS. De GLI wordt volledig vergoed in de basisverzekering ZONDER dat het eigen risico van toepassing is. Dat is omdat de overheid het belangrijk vindt om iedereen dat steuntje in de rug te geven naar een gezonde leefstijl, ter voorkoming van leefstijlaandoeningen.
Wat zijn de succesfactoren van effectieve interventies?
We onderscheiden vijf bouwstenen voor een effectieve sociale interventie: de beschrijving, de onderbouwing, evaluatie van praktijkervaringen, monitoring en effectonderzoek. Een goede evaluatie is de basis voor kwaliteitsverbetering van de interventie en voor vervolgonderzoek naar de effecten.
Wat kun je als leefstijlcoach?
De leefstijlcoach ondersteunt mensen om in hun dagelijks leven zelf betere keuzes te maken, gericht op de belangrijke pijlers: voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap. Het belangrijkste kenmerk van een leefstijlcoach, is dat zijn of haar aanpak coachen als grondslag heeft.