Inhoudsopgave
Wat is steriliseren bij voedsel?
Steriliseren. Hierbij worden producten (kort) verhit tot boven de 100°C. Dit doodt alle micro-organismen. Daarom zijn gesteriliseerde producten lang houdbaar en kan je het buiten de koelkast in gesloten verpakking bewaren.
Wat is Voedselbestraling?
methode voor het verduurzamen van voedingsmiddelen. Evenals drogen, koelen en verhitten wordt het conserveren van voedsel met behulp van ioniserende stralen tot de fysische conserveringsmethoden gerekend.
Wat is steriliseren temperatuur?
Maar sterilisatie gaat verder dan pasteurisatie. Door het produkt te verhitten tot temperaturen tussen de 110° en 150°C worden niet alleen bacteriën gedood, maar ook de sporen. Hierdoor zijn gesteriliseerde produkten bijna onbeperkt houdbaar.
Welke voedingsmiddelen kun je pasteuriseren?
Toepassingsgebied. Pasteurisatie en sterilisatie worden gebruikt om alle soorten voedselproducten te behandelen, o.a. melk, sappen, bier en vele andere.
Wat kan je steriliseren?
Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het houdbaar maken (conserveren) van voedsel, het vervaardigen van medisch materiaal of van instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek. Sterilisering is onder te verdelen in voedsel-, lucht-, water- en instrumentensterilisering.
Hoe werkt doorstralen?
Doorstralen met gammastraling is een methode om voedsel veiliger en langer houdbaar te maken. Insecten en micro-organismen die ziekte en bederf veroorzaken worden gedood. Het resultaat is vergelijkbaar met pasteurisatie. Bij pasteurisatie worden producten kort verhit.
Kan voedsel radioactief worden?
Na een kernramp kan eten besmet raken met radioactieve straling. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert voedsel dat uit het rampgebied komt. Dagelijks worden we blootgesteld aan lage hoeveelheden radioactieve straling uit de bodem of de ruimte.
Welke temperatuur is pasteuriseren?
Houdbare melk Bij pasteuriseren denkt men vooral aan melk. Het pasteuriseren van melk kan op twee manieren: hoge temperatuur/korte tijd (HTST), en ultra hoge temperatuur (UHT). De meeste melk wordt via de eerste methode bewerkt. De melk wordt minstens 15 seconden tot 72°C verhit.