Hoe werkt een Longblaasje?

Hoe werkt een Longblaasje?

De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Dat doen ze via een netwerk van hele kleine bloedvaatjes, die om de longblaasjes heen liggen. Via deze bloedvaatjes komt de ingeademde zuurstof in het bloed terecht. Het bloed vervoert het zuurstof daarna door het hele lichaam.

Hoe werken de longen Longfonds?

Longen nemen zuurstof op In de lucht zit zuurstof. Deze zuurstof komt door het inademen in de longen terecht. Als de zuurstof in de longblaasjes zit, kan het door de wand heen naar de bloedvaten. Het bloed stroomt door je hele lichaam en brengt zo de zuurstof overal in je lichaam.

Waardoor worden bronchiën en bronchioli opengehouden?

De eerste bronchusvertakkingen hebben kraakbeen in de wand, waardoor de wand als het ware wordt opengehouden. Latere vertakkingen (de bronchioli) en hebben dat niet.

Wat zijn Luchtblaasjes?

Longblaasjes – of ‘alveoli’ – zijn kleine blaasjes in de longen. In de longblaasjes wordt zuurstof uit de ingeademde lucht opgenomen in het bloed.

Hoe werkt de gaswisseling in de longblaasjes?

In de longblaasjes neemt het bloed ook zuurstof op uit de longblaasjes. Door de gaswisseling raakt het bloed in de longen onder andere koolstofdioxide kwijt en neemt het bloed zuurstof op. Het zuurstofrijke bloed kan nu via de slagaders de zuurstof gaan brengen naar de weefsels waar verbranding plaatsvindt.

Hoe lopen de longen?

Tussen je borstwand en je longen liggen twee longvliezen. Tussen deze twee longvliezen zit een soort ‘glijmiddel’, waardoor de vliezen over elkaar kunnen bewegen. In een gezonde situatie zorgen de vliezen ervoor dat je longen aan je borstkas ‘plakken’.

Hoe werken de longen bij astma?

Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar je gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen.

Waar zit de bronchiën?

De luchtpijp is verbonden met de longen, door middel van vertakkingen die we bronchiën noemen. Die bronchiën spelen een belangrijke rol bij onze ademhaling. Lucht die we inademen, gaat via de luchtpijp naar de bronchiën en zo de longen in. De bronchiën vertakken zich in de longen weer verder, steeds kleiner en verder.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven