Hoe werkt een windmolen?

Hoe werkt een windmolen?

Het principe is simpel: de wind brengt de wieken van de windturbine (1) in beweging. Deze beweging wordt via de tandwielkast naar de generator (2), die de mechanische energie omzet in elektrische energie. De transformator onderaan in de turbine (3) zet de opgewekte elektriciteit om naar een hoger spanningsniveau.

Hoe wek je energie op met windenergie?

Door de wind gaan de rotorbladen van de windmolen draaien en wordt er windenergie opgewekt. In de gondel van de windmolen zet de generator de opgewekte energie om in wisselstroom. Daarna zorgt de transformator ervoor dat de wisselstroom omgezet wordt in hoogspanning.

Hoe wordt windkracht opgewekt?

De wind laat de rotorbladen (wieken) van een windturbine, vaak ook windmolen genoemd, draaien. De rotorbladen zitten vast aan de hoofdas of naaf, waarvan de draaiende beweging wordt versneld in een tandwielkast. De sneldraaiende as drijft op zijn beurt een generator aan die elektriciteit opwekt.

Hoe werkt een windmolen? Het principe van een windmolen (ook wel windturbine genoemd) is simpel: de wind laat de bladen draaien, en deze beweging wordt omgezet in elektriciteit. Maar achter dat simpele principe schuilt een complexe machine. We vertellen kort iets over elk onderdeel.

Wat is het vermogen van een windmolen?

Deze windmolens hadden een vermogen van 85 kilowatt (kW). Tegenwoordig is het gemiddelde vermogen van een Nederlandse windmolen ongeveer 1 megawatt (MW = 1.000 kW). Moderne molens hebben een vermogen van 3 MW, en er zijn zelfs al molens met een vermogen van 8 MW.

Waarom komt er geen CO2 in de windmolen?

Tijdens het opwekken van stroom met een windmolen komt er geen CO2, fijnstof of stikstofoxide in de lucht. Er komt wel CO2 vrij bij tijdens de bouw, bij het onderhoud en de afbraak van de windturbines, want daarvoor is energie nodig uit fossiele brandstoffen. Maar over de hele levensduur is die uitstoot erg laag.

Wat zijn de kosten van een windmolen?

De windmolens zorgen voor ongeveer de helft van alle groene stroom in Nederland. Een goed geplaatste windmolen kan wel 7.500.000 kWh per jaar opleveren. De opbrengst is afhankelijk van de hoeveelheid wind, de hoogte van de turbine en van de tijd die een molen draait.

Hoe werkt een windmolen? De werking van een windmolen is als volgt: Een windmolen bestaat grofweg uit drie onderdelen: de wieken, de gondel en de mast. De wieken die rotorbladen worden genoemd zijn altijd naar de wind toe gericht.

Wat is de windmolen of windturbine?

Een windmolen of windturbine bestaat uit een aantal onderdelen, naast de mast en de rotorbladen vormt ook de gondel een zichtbaar deel van de windmolen. De gondel is het gedeelte dat haaks bovenop de mast van de windmolen is geplaatst. Dit deel bevat de aandrijfas, een tandwielkast, een generator en een transformator.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven