Inhoudsopgave
Wat zijn de nadelen van voorbehoedsmiddelen?
De nadelen van de anticonceptiering zijn:
- De ring beschermt niet tegen soa’s.
- Je moet eraan denken om na de stopweek weer een nieuwe ring te plaatsen.
- In vergelijking met de pil hogere kans op trombose.
- Mogelijke bijwerkingen zoals hoofdpijn en spanning in de borsten.
Wat zijn hormonale voorbehoedsmiddelen?
Hormonale voorbehoedsmiddelen, ook anticonceptie of contraceptie genoemd, zijn geneesmiddelen die: hormonen (oestrogenen en/of progestagenen) bevatten; beschermen tegen een zwangerschap; in verschillende vormen bestaan.
Waarom anticonceptiemiddelen?
Je kunt een anticonceptiemiddel, ook wel voorbehoedsmiddel genoemd, gebruiken als je niet zwanger wilt worden. Je kunt anticonceptie ook starten om andere redenen. Wanneer je bijvoorbeeld een onregelmatige menstruatiecyclus hebt of bij huidproblemen.
Welke anticonceptiemiddelen kunnen enkel door een dokter geplaatst worden?
De prikpil Bij dit voorbehoedsmiddel wordt elke 3 maanden een dosis van het hormoon progestageen ingespoten. Die intramusculaire injectie wordt op doktersvoorschrift toegediend door een arts of verpleegkundige. Door de prikpil kan de menstruatie uitblijven.
Hoe betrouwbaar zijn voorbehoedsmiddelen?
Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met ‘de (anticonceptie)pil’ de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
Wat is een voorbehoedsmiddel?
Een voorbehoedsmiddel is een middel om een zwangerschap en soa’s te voorkomen. Het is belangrijk dat jongeren al voordat ze seksueel actief worden, weten hoe ze veilig kunnen vrijen en hoe ze daar zelf voor kunnen zorgen met voorbehoedsmiddelen.
Welke anticonceptiemiddelen zijn het betrouwbaarst?
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.