Welke rol hadden de gemeenten bij de uitvoering van de Armenwet?

Welke rol hadden de gemeenten bij de uitvoering van de Armenwet?

De nieuwe armenwet van 1912 voorzag een grotere rol voor de overheid, de gemeenten. De voorrang van kerkelijke en particuliere instellingen bleef gehandhaafd. De Algemene Bijstandswet van 13 juni 1963 regelt sindsdien de rechtsplicht van de overheid tot financiële bijstand aan haar onderdanen.

Was Nederland vroeger arm?

In de eerste helft van de 19e eeuw leefde een groot deel van de Nederlandse bevolking in armoede. Zij verdienden zo weinig dat ze niet voldoende geld hadden voor de eerste levensbehoeften. Kerkelijke armbesturen en particulieren zorgden voor de armen.

Hoe werd er voor de armen gezorgd in de 17e eeuw?

Deze armen, vaak weduwen, wezen, ouden van dagen of gehandicapten, verdienden te weinig om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Zij kregen hulp van familie en buren, geld en brood van de kerk en aalmoezen van voorbijgangers.

Wat regelde de Armenwet?

In 1854 kwam onder een nieuwe regering, het kabinet Van Hall, de eerste Armenwet tot stand. Deze Armenwet had als uitgangspunt dat de ondersteuning van armen de taak van particulieren, zoals kerkelijke instellingen, was. De overheid mocht pas steun verlenen bij volstrekte onvermijdelijkheid.

Wat veranderde er in de armenzorg rond 1900?

De regering accepteerden steun aan de armen als een plicht. De confessionelen(SDAP) hadden vanaf 1900 een overmacht in de Tweede Kamer en dat betekende dat de Armenwet van 1912 grotendeels naar de confessionele opvattingen werd gevormd, omdat zij niet ontevreden waren over de oude.

Hoe was armoede vroeger?

Armoede is, zoals oorlog, hongersnood en overstromingen, van alle tijden. Zo meende men in vroeger eeuwen dat armoede nu eenmaal bestond. Het was Gods wil of ieders eigen schuld, de arme was gewoon liever lui dan moe en er zullen zeker ook wel werkschuwe mensen zijn geweest.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven