Inhoudsopgave
Wat kan Nederland doen tegen zeespiegelstijging?
Dijken, duinen en dammen beschermen Nederland Waterkeringen, zoals dijken, duinen en dammen, beschermen ongeveer 60% van Nederland tegen overstromingen. In dit overstroombare gebied wonen zo’n 9 miljoen mensen. Dit aantal neemt toe. Ook is de economische waarde in deze gebieden gestegen.
Hoeveel keer per dag verandert de zeespiegel?
Nederland ondergaat momenteel een bodemdaling van enkele centimeters per eeuw, door inklinking van de bodem en door na-ijleffecten van de laatste ijstijd. Op sommige plaatsen gaat de bodemdaling veel sneller.
Hoeveel Stijging zeespiegel kan Nederland aan?
De berekeningen laten zien dat het break-evenpunt om een eiland ter grootte van Vlieland te beschermen, bereikt wordt bij 0,65 meter zeespiegelstijging. Volgens het IPCC kan de zeespiegel de komende eeuw tussen de 26 en 82 centimeter stijgen.
Hoe zorgt een stijgende zeespiegel voor overstromingsgevaar door rivieren?
Door een toename in piekafvoer door meer neerslag stroomopwaarts neemt de kans op overstroming vanuit rivieren ook toe. Ook daalt in West-Nederland de bodem door natuurlijke processen en verdroging van veengebieden. Die daling is 4 tot meer dan 5 millimeter per jaar.
Waarom is de zeespiegelstijging voor Nederland extra vervelend?
‘ Als het zeewater met meters stijgt, stromen de rivieren niet meer het land uit, maar de zee het land in. De combinatie van hoog water in de rivieren én de zee kan verkeerd uitpakken. Dat bleek al in 2012 tijdens een storm in Noord-Nederland, zegt Ward.
Wat zijn de gevolgen van het stijgen van de zeespiegel?
Een stijgend zeeniveau kan leiden tot meer overstromingen, kusterosie en zelfs de inname van laaggelegen gebieden door de zee. Bovendien kan de verhoogde druk van zeewater ook ondiepe (zoet)waterlagen aantasten en zo de waterbevoorrading bedreigen en lokale ecosystemen aantasten.