Inhoudsopgave
Hoe kenmerkt zich het nefrotisch syndroom en wat is de meest voorkomende oorzaak?
Bij het nefrotisch syndroom gaat er veel eiwit verloren via de urine. In het bloed zit juist weinig eiwit. In het lichaam hoopt vocht op, bijvoorbeeld in de benen. Daarnaast kunnen nog andere klachten ontstaan.
Hoe ontstaat nefrotisch syndroom?
Bij het nefrotisch syndroom is er altijd sprake van eiwitten in de urine en te weinig eiwitten in het bloed. Ook ontstaat vochtophoping. De oorzaak is vaak niet helemaal duidelijk. Meestal ligt een andere aandoening, zoals diabetes aan de basis.
Hoe uit zich een acute Hydronefrose?
Hydronefrose of nierstuwing ontstaat meestal door een verstopping in je urinewegen. Dit kan een verstopping zijn in de urineleider waardoor de urine naar je blaas stroomt of in de urinebuis waardoor de urine vanuit je blaas naar buiten kan.
Is nefrotisch syndroom een auto-immuunziekte?
Bij membraneuze nefropathie (MN) maakt het afweersysteem antistoffen tegen de eigen niercellen waardoor de nierfilters lek raken. Hierdoor verliest u eiwit met de urine. Membraneuze nefropathie is een auto-immuunziekte. Het immuun- of afweersysteem bestaat uit verschillende cellen en eiwitten.
Wat is de ziekte van HUS?
Het hemolytisch uremisch syndroom, ook wel HUS, is zeer zeldzaam en komt vooral voor bij jonge kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud. Bij deze ziekte is er een plotselinge achteruitgang van de nierfunctie door de vorming van kleine stolseltjes, die vastlopen in de nieren, en afbraak van rode bloedcellen.
Is hydronefrose pijnlijk?
Hydronefrose gaat vaak gepaard met een heel geleidelijk opkomende, doffe pijn in de lendenen. De pijn gaat dikwijls gepaard met een onaangenaam drukkend gevoel dat verergert bij overmatig veel drinken. Ook kunnen plotselinge aanvallen van buik- en lendenpijn optreden (nierkoliek).
Wat te doen bij hydronefrose?
Bij een eenzijdige hydronefrose zonder klachten is behandeling meestal niet noodzakelijk. Behandeling bij klachten en/of nierfunctiestoornissen en een niet al te korte levensverwachting: Percutane nefrostomiekatheter: slangetje in de nier dat via de huid naar buiten gaat. Stent (buisje) in de urineleider.