Inhoudsopgave
Waarom heeft Nederland weinig wolkenkrabbers?
De meeste inwoners van Nederland wonen in laagbouw omdat hoogbouw (meer dan tien verdiepingen) relatief duur is per vierkante meter woonoppervlak en daarom alleen loont waar de grondprijzen hoog zijn. De belangrijkste reden is waarschijnlijk psychosociaal. In een hoog gebouw leef je meer geïsoleerd van je buren.
Wat valt onder hoogbouw?
Hoogbouw staat volgens het Bouwbesluit voor gebouwen met een verdiepingsvloer hoger dan 70 meter boven het straatniveau (afdeling 2.14 van het Bouwbesluit).
Waarom heeft Belgie geen wolkenkrabbers?
Dat Brussel nooit hoger bouwde dan 150 meter, heeft onder andere met de luchtvaart te maken. De luchthaven in Zaventem ligt vrij dicht bij de stad, en omdat vliegtuigen opstijgen tegen de windrichting, gebeurt dat vaak richting zuidwesten en dus (gedeeltelijk) over de stad.
Waarom heeft Amsterdam geen wolkenkrabbers?
Hoogbouw kan niet meer in Amsterdam. Vanwege nieuwe regels voor Schiphol mag in het vervolg veel minder hoog worden gebouwd in de stad dan tot nu toe. De bouw van nieuwe torens in Amsterdam-Noord, naast het Amstelstation, aan de Zuidas en op Sloterdijk worden daardoor volgens de gemeente Amsterdam vrijwel onmogelijk.
Wat is een hoogbouw woning?
Hoogbouw is een woning met 2 bouwlagen en kap. Let op: een bouwlaag is niet hetzelfde als een verdieping. Een laagbouw woning heeft doorgaans net zo goed een bovenverdieping. Een hoogbouw woning heeft ten opzichte van een laagbouw woning 1 bouwlaag extra tussen de onderste bouwlaag en de kap.
Wat valt er onder laagbouw?
Laagbouw is een woning met 1 bouwlaag en kap. Een woning wordt als laagbouw beschouwd, als de goothoogte +/- 3m vanaf de grond is. Naast het verschil in inhoud ten opzichte van hoogbouw, is er ook een aanzienlijk prijsverschil tussen een basismodel laagbouw en basismodel hoogbouw.
Waarom weinig wolkenkrabbers in Europa?
In Europa werd traditioneel minder aan hoogbouw gedaan dan in bijvoorbeeld Noord-Amerika. Vanwege de historische binnensteden was er weinig ruimte om hoogbouw te realiseren. Bovendien riep hoogbouw vaak weerstand op: het werd als ‘horizonvervuiling’ gezien en als te massaal voor binnensteden.