Inhoudsopgave
Wat is de overeenkomst van Parijs?
Overeenkomst van Parijs, VN-akkoord over klimaatverandering. De Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering is het eerste, universele, juridisch bindende wereldwijde klimaatverdrag. Het is op 22 april 2016 ondertekend en op 5 oktober 2016 door de Europese Unie geratificeerd.
Hoe draagt het Klimaatakkoord van Parijs bij tot een duurzame samenleving?
De inzet van Natuur & Milieu is een ambitieus en eerlijk Klimaatakkoord, waarmee Nederland kan voldoen aan de afspraken uit het Parijs-akkoord uit 2015. 70% hernieuwbare elektriciteit in 2030: door over te schakelen op schone elektriciteit, kan Nederland grote hoeveelheden gas, kolen en olie besparen.
Wat is het Klimaatverdrag?
klimaatverdrag, internationaal verdrag waarin afspraken tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen vastgelegd zijn. In 1992 werd in Rio de Janeiro het Klimaatverdrag (van Rio) gesloten tijdens de “Earth Summit” klimaatconferentie.
Wat doet Nederland aan het Klimaatakkoord?
Klimaatakkoord maakt halvering CO2-uitstoot haalbaar en betaalbaar. Nederland stoot in 2030 de helft minder broeikasgassen uit ten opzichte van 1990.
Welke landen doen niet mee aan het Klimaatakkoord?
Het Akkoord is echter door 20 landen, waaronder Colombia, Irak, Iran en Rusland nog niet geratificeerd. Eind oktober 2019 hadden 197 landen ondertekend, en 10 daarvan nog niet geratificeerd of definitief goedgekeurd: Angola, Eritrea, Irak, Iran, Jemen, Kirgizië, Libanon, Libië, Turkije, en Zuid-Soedan.
Wat staat er in het Klimaatakkoord?
Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5 ℃.
Welke landen doen mee aan het Klimaatakkoord?
In 2020 treedt dit Klimaatakkoord in werking, zodra meer dan 55 landen met meer dan 55% van de mondiale uitstoot het akkoord hebben geratificeerd. Aan het akkoord doen 195 landen mee, inclusief de VS en China. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen.