Hoe ontstaat nucleair afval?

Hoe ontstaat nucleair afval?

Radioactief afval komt voornamelijk voort uit de productie van kernenergie : Exploitatie van kerncentrales die worden gebruikt voor de stroomopwekking of onderzoeksreactoren; Produceren van kernbrandstof en de opwerking daarvan; Ontmanteling van nucleaire installaties.

Is nucleair afval gevaarlijk?

Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.

Wat doen ze met radioactief afval?

De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) heeft de wettelijke taak om in ons land al het radioactieve afval te verzamelen, te verwerken en op te slaan. Niet alleen het radioactief afval van de kerncentrale gaat naar COVRA, maar ook radioactief ziekenhuisafval en radioactief afval uit de procesindustrie.

Wat is het afval van kernenergie?

Bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale ontstaat radioactief afval. Hoogactief afval is letterlijk levensgevaarlijk. Het moet wel 100.000 jaar goed afgeschermd bewaard worden om te voorkomen dat straling vrijkomt. Er zijn twee varianten: warmteproducerend en niet-warmte producerend hoogactief afval.

Waaruit bestaat kernafval?

Kernafval is het overgebleven uranium dat (overigens na maanden of jaren te zijn gebruikt) uit een kerncentrale wordt gehaald. Het idee van een kerncentrale is dat je voldoende hoogwaardig uranium, (dus voornamelijk van het type U235 want dat is ‘splijtbaar’) bij elkaar brengt zodat er een kettingreactie plaatsvindt.

Wat zijn de gevolgen van een nucleaire ramp?

Al snel werden ook de risico’s van straling duidelijk: bij radiologische medewerkers kwam bloedarmoede, slecht genezende wonden, misvormingen en kinderen met aangeboren afwijkingen vaker voor. Jaren later overleden deze medewerkers opmerkelijk vaak aan kanker.

Wat wordt er gedaan met radioactief afval?

Kernafval bestaat steeds uit een mengsel van verschillende radioactieve stoffen en blijft als geheel steeds zeer lange tijd radioactief: tot wel honderdduizenden jaren. De rest aan hoog-radioactief afval wordt in glas gegoten en teruggestuurd naar Nederland, naar de COVRA. Het afval kan hier honderd jaar blijven staan.

Wat is hoog radioactief afval?

Hoogradioactief afval bestaat onder andere uit verglaasd afval dat afkomstig is van opwerking van verbruikte splijtstofstaven uit kernenergiecentrales. Ook splijtstofelementen die als brandstof in onderzoeksreactoren zijn gebruikt behoren tot de categorie hoogradioactief afval.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven