Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als een ecosysteem verdwijnt?
Deze zogeheten sleutelsoorten nemen een belangrijkere plek in binnen een ecosysteem dan andere soorten. Wanneer deze soorten verdwijnen uit een gebied, kan een ecosysteem zó uit evenwicht raken dat andere soorten in dat gebied ook bedreigd raken, of juist enorm in populatiegrootte toenemen.
Welke invloed heeft de mens op de biodiversiteit?
Met zo’n snel groeiende bevolking oefent de mens een steeds grotere druk uit op de natuur en heeft dus een grote invloed op de biodiversiteit op de aarde. Elk mens benut natuurlijke bronnen zoals aardolie. We produceren ook afval, vooral in de rijke landen, maar nu ook steeds meer in de arme landen.
Waarom ecosysteem?
Een ecosysteem is het geheel van planten, dieren, bacteriën en schimmels in een bepaalde omgeving en kan groot of klein zijn. Binnen zo’n ecosysteem zijn één of meer voedselketens. Deze soorten maken een ecosysteem vaak weer aantrekkelijk voor andere organismen.
Hoe neemt biodiversiteit af?
Planten- en dierensoorten verdwijnen aan een zeer snel tempo als gevolg van menselijke activiteiten. De laatste jaren neemt de biodiversiteit – de verscheidenheid aan levende organismen op onze planeet – drastisch af, vooral door menselijke activiteiten zoals veranderingen in landgebruik, vervuiling en klimaat.
Wat is het probleem van de afname van biodiversiteit?
Zo tast de mens leefgebieden van soorten aan, door onder meer boskap, wegenaanleg, visserij en handel in bedreigde diersoorten. Daarnaast reizen soorten met de mens mee en brengen elders inheemse soorten in gevaar. En ook omdat het klimaat verandert door het energiegebruik, neemt de biodiversiteit af.
Wat zijn de belangrijkste gevolgen van de afname in biodiversiteit?
5.4 Het menselijk welzijn zal zowel direct als indirect worden beïnvloed door het verlies aan biodiversiteit. Onder directe gevolgen worden verstaan een toegenomen risico op plotselinge veranderingen in het milieu, zoals een instorting van de visstand, droogte, bosbranden en ziekten.
Welke factoren bepalen de biodiversiteit?
Vrijwel alles wat we eten, is direct of indirect te herleiden tot biodiversiteit – wild of gedomesticeerd. Het gros van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen betrekken we van biologische hulpbronnen. Veel vormen van toerisme draaien voornamelijk om natuur.
Waarom is ecologisch onderzoek belangrijk?
Zo kunnen de effecten van verschillende beheermaatregelen op een populatie van een soort worden onderzocht. Ook kan populatie-onderzoek inzicht geven in de effecten van menselijk ingrijpen op populaties van dieren of planten en of deze effecten wel acceptabel zijn.