Wat zijn melktanden?

Wat zijn melktanden?

De eerste melktanden van je baby komen door wanneer je baby tussen de zes en negen maanden oud is. Het doorkomen van de melktandjes begint met de middelste twee snijtanden in de onderkaak. Je baby krijgt tandjes en gaat er anders uitzien. Veel ouders vinden het doorkomen van het melkgebit een ware mijlpaal.

Waarom noemen ze melktanden?

Er zijn twee redenen waarom melktanden, melktanden heten. Ten eerste is een melktand witter dan een gewone tand. Ten tweede is melk het voornaamste voedsel dat baby’s binnenkrijgen.

Waar zitten tanden bij baby?

Het melkgebit van je baby wordt namelijk gevormd onder het tandvlees. Toch zullen zijn eerste tandjes pas maanden na de geboorte echt doorkomen. De eerste tandjes van je baby die zichtbaar worden, zijn meestal de twee middelste tanden in de onderkaak. Deze komen door als je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is.

Hoeveel melktanden vallen uit?

Na de eerste wisselfase, waarbij de eerste definitieve molaar achteraan in de mond en de bovenste en onderste snijtanden zijn gewisseld, is het even windstil. Dat verandert rond de leeftijd van 9 à 10 jaar. Vanaf dan wisselen de resterende twaalf melktanden in de mond van je kind.

Hebben Melkkiezen wortels?

Melktanden hebben ook een wortel, de melkkiezen zelfs twee of drie, die meestal een heel stuk langer zijn dan de tandkroon die we zien in de mond. Misschien is het je al opgevallen dat wanneer je een uitgevallen melktand bekijkt, deze helemaal geen wortel lijkt te hebben.

Wat te doen tegen tandjes baby?

Wat kun je doen?

  1. Masseer het tandvlees op de plek waar het tandje doorkomt. Gebruik daarvoor je vinger of de bolle kant van een theelepel.
  2. Een bijtring kan verlichting brengen.
  3. Ook bijten op een harde broodkorst of (bijvoorbeeld) een stuk komkommer uit de koelkast kan de pijn verlichten.

Welke leeftijd wisselen melkgebit?

Meestal beginnen kinderen met tanden wisselen vanaf ongeveer 5 à 6 jaar, maar dit verschilt per kind. Als eerst komen er nieuwe kiezen door, achter de kiezen van het melkgebit. Deze kiezen drukken de melktanden niet weg, waardoor het kind meestal ook niks merkt bij het doorkomen van deze kiezen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven