Hoe lang duurt stoppen met duimen?

Hoe lang duurt stoppen met duimen?

Sommige kinderen hebben de gewoonte om op hun duim of vingers te zuigen. De meeste kinderen houden op met duimen als ze een jaar of 4 zijn, maar soms duurt het wat langer. Hieronder vind je tips om het duimen af te leren.

Waarom gaat een kind duimen?

Duimen is een gevolg van de zuigreflex waardoor je baby zich veilig en getroost voelt. Ook zorgt deze reflex ervoor dat je kindje gelijk na de geboorte weet hoe hij aan de borst of uit de fles moet drinken.

Waarom duim ik nog?

Onderzoekers denken dat meer dan één op de tien volwassenen nog op hun duim zuigt. Bijna niemand duimt in het openbaar, uit angst dat ze belachelijk worden gemaakt. Een reden dat volwassenen nog duimen kan zijn dat het angst en stress vermindert en hen helpt te kalmeren.

Is duimen genetisch?

Zuigen aan duimen of andere vingers komt bij baby’s en kleine kinderen veel voor. Deze houding kan zelfs erfelijk bepaald zijn; duimzuigen op zichzelf is echter niet erfelijk, maar heeft altijd te maken met de individuele situatie van het kind.

Waarom stoppen met duimen?

Wel is het verstandig om te stoppen met duimzuigen vóór je kindje zijn tanden gaat wisselen. Dit is meestal rond de 5 jaar. Stopt je kleine voor dit moment met duimen, dan kan dat de schade aan het gebit aanzienlijk beperken. Het is vooral belangrijk dat je kindje zelf gemotiveerd is om te stoppen met duimen.

Hoe kun je stoppen met duimen?

9 tips voor het afleren van duimzuigen

  • Geef uitleg. De eerste stap is ‘uitleg’ geven waarom een kind niet meer op zijn duim mag zuigen.
  • Spreek een beloning af.
  • Maak het proces inzichtelijk.
  • Zorg voor een nieuwe situatie.
  • Plak pleisters op de duim(en)
  • Blijf doorzetten!
  • Stop met pleisters plakken.
  • Geef je kind een beloning.

Waar is duimen goed voor?

Duimzuigen als kalmeringsmiddel Zuigen op de duim of een speen doet een baby denken aan de veiligheid van mama’s borst. Daarom werkt het kalmerend en troostend. De hartslag en bloeddruk van je kind gaan ervan omlaag. Hoe goed het werkt blijkt ook uit onderzoek onder te vroeg geboren kinderen.

Wat gebeurd er als je duimt?

Duimen of vingerzuigen kan verschillende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor een verkeerde tongligging en een afwijkende stand van de tanden of kaak. Een verkeerde tongligging kan gevolgen hebben voor de uitspraak van bepaalde klanken.

Waarom heb ik 2 verschillende duimen?

Hamerduimen zijn vaak autosomaal dominant erfelijk, wat inhoudt dat kinderen van personen met hamerduimen 50 procent kans hebben om de afwijking te krijgen.” Dit betekent niet dat die aanleg altijd tot uiting komt, en dat iemand ook daadwerkelijk een hamerduim krijgt.

Hoe kom je van het duimen af?

9 tips voor het afleren van duimzuigen

  1. Geef uitleg. De eerste stap is ‘uitleg’ geven waarom een kind niet meer op zijn duim mag zuigen.
  2. Spreek een beloning af.
  3. Maak het proces inzichtelijk.
  4. Zorg voor een nieuwe situatie.
  5. Plak pleisters op de duim(en)
  6. Blijf doorzetten!
  7. Stop met pleisters plakken.
  8. Geef je kind een beloning.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven