Waardoor kwam het Indonesische nationalisme op?

Waardoor kwam het Indonesische nationalisme op?

Door het toenemende onderwijs voor de inheemse bevolking werden de ambtenaren zich steeds meer bewust van hun ondergeschikte posities. Met de komst van de Intellectuele Indonesiër ontwikkelde zich ook het Indonesisch nationalisme. De ontwikkeling van dit fenomeen was ook te danken aan voorbeelden uit het buitenland.

Wat was het belangrijkste doel van nationalisten in de koloniën?

De Nationalistische bewegingen die uitgroeiden tot politieke partijen wilden: Verbetering van de leefomstandigheden van de bevolking van de kolonie, geen armoede meer. Meer invloed hebben op het koloniale bestuur. Op lange termijn/uiteindelijk onafhankelijkheid.

Wat is Arabisch nationalisme?

Onder Arabisch-nationalisme wordt in dit artikel het streven naar politieke eenheid van alle Arabisch sprekenden verstaan. Dit in afwijking van het (pan-)Arabisme, dat een bredere, vooral culturele betekenis heeft. In de 19de eeuw drongen tal van westerse opvattingen in het Osmaanse rijk door.

Wat wilden de nationalisten bereiken?

Zij streefden daarom naar een eigen nationale staatsvorm waarbinnen zij zich politiek zouden kunnen emanciperen. Hun uitgangspunt was daarmee niet het bestaande staatsburgerschap, maar het behoren tot een volk (etniciteit).

Waar komt nationalisme voor?

Het ontstaan van het nationalisme eind 18e eeuw hangt sterk samen met het proces van modernisering en de Franse revolutie. In dezelfde tijd kwam het begrip natie op, afgeleid van het Latijnse natio wat volksstam betekent. Deze volkssoevereiniteit gaf aanstoot tot de ontwikkeling van nationalisme in heel Europa.

Wat was de reden dat de Nederlandse regering de politionele acties liet uitvoeren in Indonesië?

De twee ‘politionele acties’ zijn onderdeel van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog tussen 1946 en 1949. Maar de Nederlandse regering wil in die tijd niet spreken van oorlog. In de toenmalige opvatting vond oorlog uitsluitend tussen twee staten plaats en Nederland wilde Indonesië niet erkennen als staat.

Wat heeft Nederland in Indonesië gedaan?

Wat waren de politionele acties? Dit waren twee offensieve operaties in 1947 en 1948 door de Nederlandse strijdkrachten op de eilanden Java en Sumatra, die als doel hadden het Nederlandse gezag over bepaalde gebieden te herstellen. Deze acties kostten zo’n honderdduizend Indonesiërs het leven.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven