Kan waterpokken terugkomen?
Waterpokken blijft besmettelijk totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 10 dagen tot 3 weken. Iedereen kan waterpokken krijgen. Maar iemand die waterpokken heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.
Kun je immuun zijn voor waterpokken?
Immuniteit. Iemand die waterpokken heeft gehad, maakt antistoffen aan en kan daardoor geen waterpokken meer krijgen. Je bent dan immuun.
Waarom krijg je maar 1 keer waterpokken?
Eén keer in je leven Bepaalde cellen in je bloed zorgen ervoor dat je lichaam niet vergeet hoe je dat virus hebt aangepakt. Zodra er weer zo’n waterpokkenvirus in de buurt komt, worden die cellen erbij gehaald en gaan ze meteen aan de slag met bestrijden. Zo snel, dat je ze niet meer krijgt. Gelukkig!
Hoe weet je of het waterpokken zijn?
Wat merk ik aan mijn kind met waterpokken?
- Uw kind wordt eerst verkouden.
- Uw kind kan koorts hebben, hangerig en ziek zijn.
- Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden.
- De huiduitslag jeukt.
- De blaasjes verdrogen tot korstjes.
Hoe weet ik of ik waterpokken heb?
Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken.
Wat zijn de meest bekende verschijnselen van waterpokken?
Symptomen en de meest bekende verschijnselen van de waterpokken zijn: 1 hangerigheid; 2 verkoudheid; 3 verhoging of lichte koorts (tot 39°C); 4 rode vlekjes ter grootte van speldenknoppen; 5 rode bultjes; 6 vochtblaasjes; 7 jeuk; 8 korstjes.
Wanneer is waterpokken besmettelijk?
Waterpokken is heel besmettelijk, al vanaf 2 dagen voor het optreden van huiduitslag. De besmettelijkheid blijft totdat alle blaasjes een korstje hebben. Dat is meestal maximaal 7 dagen na het ontstaan van de blaasjes. Het virus zit in de keel en neus van iemand die waterpokken heeft.
Wanneer komt waterpokken voor bij jonge kinderen?
Waterpokken komt vooral voor bij jonge kinderen. Bijna alle kinderen in Nederland krijgen waterpokken voordat ze 6 jaar zijn. Meestal zonder ernstige gevolgen. Er is een vaccinatie tegen waterpokken. Deze zit niet in het rijksvaccinatieprogramma, maar je kunt er wel voor kiezen.
Hoe lang is de incubatietijd van waterpokken?
De incubatietijd van waterpokken is tussen de 10 en 21 dagen. In de praktijk komt het erop neer dat tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen van de waterpokken tussen de 13 en 18 dagen ligt. Dat betekent dat na de besmetting het 13 tot 18 dagen duurt voordat de eerste huiduitslag optreedt.