Hoe ontstaat de klank bij een klavecimbel?

Hoe ontstaat de klank bij een klavecimbel?

Geluid. In tegenstelling tot de piano, waar bij het indrukken van een toets een hamertje tegen de snaar slaat, wordt bij een klavecimbel de snaar getokkeld door middel van een pennetje, vergelijkbaar met het plectrum. Uiteindelijk rust ook de demper (5, blauw) weer op de snaar en sterft het geluid ervan snel weg.

Welk toetsinstrument Klavierinstrument is de opvolger voor het klavecimbel?

Het werd voortaan een vaste waarde als basso continuo in een ensemble, als solist in concerto’s en als solo-instrument. Nauw verbonden met de barokmuziek en met de primauteit van het contrapunt, muzikaal symbool van het ancien régime, werd het klavecimbel verdrongen, eerst door de pianoforte, vervolgens door de piano.

Hoe stem je een klavecimbel?

Diverse barokstemmingen: het gegeven dat elke toonsoort weer anders klinkt wordt in de barok door componisten uitgebuit: men kan een klavecimbel bijvoorbeeld zo stemmen dat de ene toonsoort nauwelijks zweeft, terwijl een andere afgrijselijk vals klinkt. Dat kan dan dramatisch uitgebuit worden.

Hoe werkt een spinet?

Een spinet is een snaarinstrument dat behoort tot de klavecimbels. Het wordt op dezelfde wijze bespeeld als een klavecimbel, maar onderscheidt zich door de plaatsing van de snaren: ze liggen niet in het verlengde van de toetsen, maar maken er een hoek mee. Het spinet werd en wordt vooral in huiselijke kring gebruikt.

Wat is een spinet piano?

Wat is het verschil tussen een piano en een klavecimbel?

Het klavecimbel is een snaarinstrument dat met toetsen bespeeld wordt. Vóór het ontstaan van de piano was het met het pijporgel het belangrijkste toetsinstrument. In tegenstelling tot de piano (waarbij de snaren aangeslagen worden) worden de snaren van een klavecimbel getokkeld.

Waarom is de piano een slaginstrument?

Als pianist druk je gewoon de toetsen van de piano in en hoef je je niet te bekommeren om de hamers die het mechaniek van de piano uitmaken; maar tóch wordt de piano dus als slaginstrument geclassificeerd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven