Wat was de Romeinse naam voor Maastricht?

Wat was de Romeinse naam voor Maastricht?

Mosa Trajectum, ook wel Traiectum of Traiectum ad Mosam, is de Latijnse naam voor de Nederlandse stad Maastricht en betekent letterlijk ‘oversteek bij de Maas’. Of de naam van Romeinse oorsprong is, is niet duidelijk.

Wat is de Romeinse naam voor Heerlen?

Heerlen staat als enige van de steden in Zuid-Limburg vermeld op een Romeinse wegenkaart uit de 4e eeuw. Daarom weten we met zekerheid dat Heerlen in de Romeinse tijd Coriovallum werd genoemd. Van alle andere Romeinse nederzettingen hebben we geen Romeinse namen, zelfs niet van Maastricht.

Waarom is Maastricht Nederlands?

Doordat Nederland het verdrag pas in 1839 ondertekende, bleef Maastricht tussen 1830 en 1839 een geïsoleerde ‘Hollandse’ stad in ‘bezet’ Belgisch gebied. In 1843 werd in Maastricht het verdrag van Maastricht getekend. Nederland en België bereikten overeenstemming over de nieuwe grens.

Hoe komt Maastricht aan zijn naam?

Het is hiermee de grootste gemeente van de provincie Limburg. Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas). Maastricht is al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond.

Wat is een Romeinse Via?

De Romeinse wegen in Nederland doorkruisten met name het deel dat gelegen was onder de limes lijn, dus onder respectievelijk de Oude Rijn, Kromme Rijn, Leidsche Rijn en de Rijn. Grofweg gezegd de lijn onder Leiden tot Arnhem, het gebied dat vast in handen was van de Romeinen.

Wat betekent Alle wegen leiden naar Rome?

Alle wegen leiden naar Rome – het is een aloud spreekwoord dat refereert aan het gigantische wegennetwerk dat de Romeinen in Europa, Afrika en Azië aanlegden om alle uithoeken van het Romeinse Rijk bereikbaar te maken. Een metafoor voor de schier oneindige mogelijkheden om je doel te bereiken.

Waar komt de naam Heerlen vandaan?

De Romeinen stichtten ruim 2000 jaar geleden een nederzetting, die zij de naam Coriovallum meegaven. Coriovallum staat voor ‘uitstekend gelegen versterking’ of ‘legerplaats’. In 1940 werd bij toeval een Romeins badhuis ontdekt, uniek in Nederland en nu te bezichtigen in het Thermenmuseum in Heerlen.

Wat is de moderne naam voor de Romeinse stad Coriovallum?

Coriovallum was tussen het begin van de christelijk jaartelling en ca. 400 na Christus een Romeinse nederzetting op de plaats waar tegenwoordig de stad Heerlen ligt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven