Kan olieverf over acryl?

Kan olieverf over acryl?

Toch is het altijd goed eerst ‘gesso’ op de ondergrond te zetten. Vaak wordt acrylverf voor de onderschildering bij olieverf gebruikt. Olieverf hecht op acryl. Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af.

Hoe werkt olieverf op waterbasis?

Olieverf op waterbasis werkt in principe hetzelfde als gewone olieverf, alleen gebruikt u geen terpentine om de olieverf in het begin mee te verdunnen of de kwasten mee uit te spoelen. Je pakt sneller even waterverdunbare olieverf. Wel moet men hetzelfde als bij gewone olieverf, “vet over mager schilderen”.

Is olieverf waterbestendig?

Olieverf kun je niet met water verdunnen (tenzij je werkt met watervermengbare olieverf, zie onderaan dit artikel voor meer info). Je kunt de verf verdunnen met terpentijn. Kwasten en palet moet je schoonmaken met terpentine.

Welke materialen gebruikte Rembrandt van Rijn?

Rembrandt gebruikte zulke dikke lagen verf dat daarvoor een heel bijzonder ingrediënt nodig was. Onderzoekers weten nu welk: plumbonacriet, een exotisch loodmineraal.

Wat zijn de eigenschappen van olieverf?

De belangrijkste eigenschappen van olieverf zijn: de droogtijd, de lichtechtheid, de smeuïgheid en de warmte van de kleuren. Er zijn twee soorten olieverf: Op oliebasis: de droogtijd is afhankelijk van de kleur en dikte van de laag van ca. 2 tot 14 dagen. De verf kun je verdunnen met medium of (reukloze) terpentine.

Wat is een olieverf op waterbasis?

Op waterbasis: bijvoorbeeld Cobra van Talens. Deze olieverf kun je dus mengen met water. Je kunt er zelfs acrylverf aan toevoegen, maar nooit meer dan 40%. De droogtijd van deze verf is vele malen korter dan de reguliere olieverf. De verf kun je verdunnen met een speciaal medium of met water.

Wat is acrylverf op olieverf aanbrengen?

De olieverf die je er later op aanbrengt hecht heel goed op acrylverf omdat deze een open textuur heeft en op waterbasis is. Acrylverf op olieverf aanbrengen is niet mogelijk.

Hoe dik is olieverf in de tube?

Olieverf is heel dik als het in de tube zit, dus je moet het verdunnen voor de eerste lagen met spiritus of terpentine, en met een medium als lijnzaad- of maanzaadolie voor de latere lagen. De regel is “Dik op dun”, wat later scheuren of loslaten van de lagen voorkomt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven