Inhoudsopgave
De Sociale Benadering Dementie (SBD) gaat uit van het perspectief van mensen met dementie en naasten, en wat zij meemaken in hun dagelijkse leven. Het is een visie die mensen met dementie centraal stelt; hen als uitgangspunt neemt en van daaruit verder kijkt.
Welke soorten benaderingswijzen zijn er bij dementie?
Naast bovenstaande benaderingsmethoden, zijn er ook nog andere methodieken zoals haptonomie, muziektherapie en aromatherapie die onderdeel uit kunnen maken van de belevingsgerichte zorg. De kern van belevingsgerichte zorg is een vorm van zorgen, begeleiden en ondersteunen waarbij uit wordt gegaan van het individu.
Wat is Persoonsondermijnend gedrag?
Zij spreken hierbij van persoonsversterkend en persoonsondermijnend gedrag. Hierbij kun je denken aan ontspannen tempo: om een ontspannen sfeer te creëren. En als tegenhanger te hoog tempo: informatie geven en keuzes voorleggen in een tempo, wat voor een bewoner te snel is.
Wat is Persoonsondermijnend?
Persoonsondermijnende acties zijn bijvoorbeeld: het gebruik van misleiding om de persoon met dementie te laten doen wat de zorgverlener wil, het onvoldoende aanspreken van mensen op hun mogelijkheden, kinderlijk behandelen, het behandelen als object, negeren, weigeren om tegemoet te komen aan duidelijke noden.
Hoeveel fases zijn er bij dementie?
Hoewel dit ziekteproces per persoon verschilt, zijn er grofweg drie fasen van dementie: de vroege fase, de middenfase en de late fase. Deze fase kunnen elkaar ook overlappen. Niet iedereen krijgt alle symptomen.
Wat houdt Omgevingszorg in?
Met Omgevingszorg wordt de omgeving van mensen met dementie aangepast, zodat deze herkenbaar en voorspelbaar is en daardoor minder stress veroorzaakt. Omgevingszorg heeft binnen kleinschalige zorg een belangrijke en nadrukkelijke plaats gekregen.
Wat is Persoonsversterkend?
○ persoonsversterkende benaderingswijzen (versterkt bij bewoners het gevoel van welbevinden, van gewaardeerd worden, en het gevoel van mens-zijn); ○ persoonsondermijnende benaderingswijzen (verminderd bij bewoners het gevoel van welbevinden, versterkt het ziektegevoel).