Inhoudsopgave
Wat is onder toezicht stellen?
Bij ondertoezichtstelling krijgt u verplicht hulp bij het opvoeden van uw kind. Bijvoorbeeld omdat de ontwikkeling van uw kind in gevaar is. U krijgt een gezinsvoogd die samen met u beslissingen neemt over uw kind.
Wat doet een gezinsvoogd?
Hulp van gezinsvoogd Als de rechter een ondertoezichtstelling uitspreekt, krijgt u een gezinsvoogd toegewezen vanuit een gecertificeerde instelling. De gezinsvoogd begeleidt uw kind en helpt u bij het oplossen van de problemen. U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren.
Wat doet de Raad van de Kinderbescherming?
Als een kind ernstig in de knel dreigt te raken, helpt de Raad voor de Kinderbescherming om samen met het kind en de ouders de beste oplossing te zoeken. Alleen als het echt niet anders kan, wordt de rechter erbij betrokken, maar het draait altijd om het belang van het kind.
Hoe vraag je een OTS aan?
Hoe kan ik een ondertoezichtstelling aanvragen? Als ouder of verzorger dient u een verzoek in bij de rechtbank. Dat kan alleen als de Raad voor de Kinderbescherming heeft besloten om geen verzoek tot ondertoezichtstelling in te dienen.
Waarom worden kinderbeschermingsmaatregelen gebruikt?
Bij ernstige problemen in uw gezin kunt u verplicht hulp krijgen bij de opvoeding van uw kind. De kinderrechter kan hiervoor een maatregel voor kinderbescherming (kinderbeschermingsmaatregel) opleggen.
Wat houd onderzoek van de Raad in?
De raadsonderzoeker beschrijft de situatie en de zorgen over het kind en het gezin. De onderzoeker gaat op zoek naar mogelijke oplossingen. Tijdens een onderzoek vraagt de raadsonderzoeker altijd informatie over de situatie aan mensen die het kind of gezin goed kennen.
Waar valt de Raad voor de Kinderbescherming onder?
De Raad voor de Kinderbescherming in Nederland is een dienst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De RvdK voert een aantal wettelijke taken uit die te maken hebben met kinderen, met name kinderen die in de knel dreigen te komen of dat al zijn.