Inhoudsopgave
Waarom lekt borst?
Je borsten lekken dan vaak vooral als er druk op staat of als je onder een warme douche staat. Dit kan ook gebeuren als je je baby knuffelt, of als je hem hoort huilen. Dit heeft te maken met de hormonen die nog in je lichaam zitten, zoals oxytocine, het ‘knuffelhormoon’. Dit hormoon beïnvloedt de toeschietreflex.
Waarom Blokvoeden?
Vrouwen die te maken hebben met overproductie van moedermelk kunnen baat hebben bij blokvoeden. Deze vrouwen maken dus meer melk aan dan de baby op kan. Blokvoeden kan helpen de melkproductie te verminderen zodat deze weer goed is afgestemd op de behoefte van je baby.
Hoe voorkom je lekkende borsten?
Probeer je borsten zo veel en zo vaak mogelijk leeg te maken om de melk te laten stromen. Voed dus op verzoek, tussen de acht en twaalf keer per 24 uur. Als je borsten nog steeds erg vol zijn na een voeding, kolf dan af tot het prettig voelt.
Wat te doen tegen lekkende borsten tijdens zwangerschap?
Dat betekent dat er uit je tepels een beetje colostrum – de eerste moedermelk – kan lekken, dat nogal dik en kleverig is. Dat kan al bij 14 weken gebeuren, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap. Je kunt zoogkompressen in je beha dragen om vochtige plekken in je kleding te voorkomen.
Wat is Blokvoeden?
Vervolgens wordt de dag in blokken van bijvoorbeeld drie uur ingedeeld. Tijdens zo’n blok krijgt de baby telkens als hij wil drinken dezelfde borst. Dit wordt ook wel blokvoeden genoemd. Het is dus niet nodig om het aantal voedingen te beperken, maar wel het aantal keren dat hij de andere borst krijgt aangeboden.
Heb ik teveel melk?
Te veel melk: hoe merk je dat Meestal merk je dat je te veel melk hebt omdat je bijvoorbeeld steeds volle gespannen borsten (stuwing) hebt en als je borsten na de voeding nog steeds vol aanvoelen of voortdurend lekken. Vaak verstopte melkkanaaltjes of terugkerende borstontstekingen kunnen ook wijzen op overproductie.