Inhoudsopgave
Wat zijn betogingen samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties?
De Wet openbare manifestaties geeft regels waaronder beperkingen van de grondrechten van godsdienstvrijheid van vrijheid van vergadering en betoging geoorloofd zijn. Derhalve is het een belangrijke wet, bijvoorbeeld waar het gaat om bevoegdheden van een burgemeester of gezaghebber om een betoging te verbieden.
Wat valt onder Wet openbare manifestaties?
Klik hier voor de volledige wetstekst. De Wet Openbare manifestaties (Wom) is van toepassing wanneer een betoging of demonstratie wordt gehouden. Er is sprake van een openbare manifestatie wanneer er meerdere personen zijn die in het openbaar een mening uiten en waarbij het uiten van deze mening centraal staat.
Wie geeft toestemming voor demonstratie?
De burgemeester kan op grond van de Wet openbare manifestaties vooraf voorschriften of beperkingen opleggen aan de demonstratie. Die gaan nooit over de inhoud van de demonstratie of manifestatie. Ook tijdens de demonstratie kan de burgemeester de deelnemers aanwijzingen geven.
Hoe ontstaan demonstraties?
Staking: Veel stakingen gaan gepaard met demonstraties en blokkades door de stakers. Massabijeenkomsten: Wanneer er zeer veel mensen met een bepaald doel bijeenkomen om te protesteren is dit op zich al een duidelijk signaal. Rellen, wanneer er sprake is van een grootschalige verstoring van de openbare orde.
Wat is hostile audience?
Vaak wordt voor deze problematiek de term ‘hostile audience’ gebruikt, ofwel ‘vijandig publiek’. Soms gaat het om mensen die proberen een demonstratie verbaal en fysiek te verstoren, soms organiseren de tegenstanders een tegendemonstratie op hetzelfde tijdstip en het liefst op dezelfde plek.
Wat betekent WOM?
Word Of Mouth (WOM), ofwel mond-tot-mondreclame, duidt op het bespreken van een product of dienst door niet-medewerkers van de betreffende organisatie. Het gaat hierbij om informele communicatie tussen verschillende personen, vaak bekenden van elkaar. WOM is een krachtig middel.
Wat is demonstratierecht?
Het recht om te demonstreren is een fundamenteel mensenrecht dat nauw samenhangt met bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting. Dus in principe mag de overheid aan een demonstratie geen beperkingen opleggen, behalve wanneer dat echt noodzakelijk is vanwege de openbare orde of de volksgezondheid.
Waarom mag je niet protesteren?
Een demonstratie mag vooraf worden verboden als er sprake is van ernstige bedreigingen van de openbare orde of veiligheid. Een demonstratie is bijna altijd een (geringe) verstoring van de openbare orde, bijvoorbeeld de vrije doorgang van verkeer; dat is geen voldoende reden voor een verbod.
Kan de burgemeester een demonstratie verbieden?
Demonstratieverbod door de burgemeester Het recht om te demonstreren is echter geen absoluut grondrecht. Artikel 9 lid 2 van de Grondwet en de Nederlandse demonstratiewet – de Wet openbare manifestaties – bieden de burgemeester de bevoegdheid om een demonstratie te beperken en in een uiterst geval zelfs te verbieden.