Hoe komt het dat de regenboog rond is?
Een regenboog ontstaat wanneer waterdruppels door de zon worden beschenen. Je kunt soms ook een regenboog zien in een fontein of er een doen ontstaan in de straal van bijvoorbeeld een tuinslang. De regenboog ontstaat door het feit dat het zonlicht door de regendruppels wordt gebroken.
Waarom is de regenboog krom?
Dat komt doordat het witte zonlicht in de regendruppels uit elkaar wordt “gebogen” in alle kleuren van de regenboog. Elke kleur wordt hierbij onder een andere hoek gebogen en weer teruggekaatst. De hoek waaronder je een kleur van de regenboog kunt zien loopt niet alleen van boven naar beneden, maar ook naar de zijkant.
Wanneer ontstaat de regenboog?
De regenboog ontstaat als het regent en de zon schijnt of als er hoge vochtigheid is en de zon is erg fel. Als het licht door de regendruppels schijnt, wordt het licht gebroken en weerkaatst. Daardoor worden de kleuren apart zichtbaar. De regenboog is eigenlijk een cirkel.
Wat is de bekendste regenboog mythe?
De bekendste regenboog mythe is de pot met goud. Er wordt gezegd dat als je het einde van een regenboog bereikt je een pot met goud vindt wat bewaakt wordt door een kabouter. Deze kleine oude man zit vol kattenkwaad en zal je het goud nooit zomaar geven.
Wat zijn de kleuren van de regenboog?
De regenboog bestaat dus uit een heleboel kleuren. De 7 opvallendste kleuren zijn op volgorde: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo (lichtpaars) en violet (donkerpaars). Om deze volgorde te onthouden zijn er een paar ezelsbruggetjes:
Wat is de volgorde van de regenboog?
Bij de oorspronkelijke regenboog zijn de kleuren op de goede volgorde, namelijk: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Bij de tweede regenboog zijn de kleuren andersom. De buitenste laag is dan blauw en de binnenste laag is rood. De volgorde is dan dus andersom.