Hoe beginnen gaatjes?
Gaatjes ontstaan wanneer het gebit niet voldoende wordt gereinigd. Als het gebit niet goed genoeg gereinigd wordt met behulp van de tandenborstel, flosdraad, tandenstokers en ragers krijgt tandplak de kans om zich aan de tanden en kiezen te hechten. In tandplak zitten bacteriën die zuren afscheiden.
Hoe snel ontstaan gaatjes in tanden?
Als er tandplak op de tanden aanwezig is kunnen er gaatjes (cariës) ontstaan. Factoren zoals voedingsgewoonten en het gebruik van (fris-)drank spelen bij het ontstaan van gaatjes een rol, waarbij het niet alleen gaat om wat er gegeten wordt, maar vooral hoe vaak dit op een dag gebeurt.
Hoe kun je gaatjes voorkomen?
6 tips om gaatjes te voorkomen
- Poets 2x per dag met een fluoride-tandpasta. Fluoride maakt glazuur harder.
- Gebruik 1x per dag flosdraad tussen de tanden om daar de plaque weg te halen.
- Eet en drink minder dan 7x per dag.
- Stimuleer speeksel.
- Ouders, geef je gezonde bacteriën door.
- preventieve tandheelkunde.
Waarom heb ik zoveel gaatjes?
Bacteriën plegen zuuraanval Gaatjes ontstaan doordat bacteriën in je mond het tandglazuur aantasten. De boosdoeners zijn vooral lactobacillen en Streptococcus mutans. Deze bacteriën leven van fermenteerbare koolhydraten. Die vind je in alle producten waar suiker of zetmeel in zit.
Waarom krijg ik gaatjes?
Elke keer als je iets eet of drinkt, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aantasten, waardoor gaatjes ontstaan. Als het cariësproces zich voortzet, dan wordt het dieper gelegen tandbeen (dentine) aangetast.
Hoe weet je of je een gaatje hebt?
Zo kunt u bij verkleuring of een hobbeltje denken dat er sprake is van een gaatje in uw kies of tand, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Cariës is voor de leek moeilijk te herkennen omdat dit onder het oppervlak gebeurt. De tandarts kan dit wel herkennen en veelal met behulp van een röntgenfoto.