Wat zijn de kenmerken van het Rivierkleilandschap?

Wat zijn de kenmerken van het Rivierkleilandschap?

De kenmerken

  • Komgronden (laaggelegen gebied tussen de rivieren, bestaande uit zware klei)
  • Oeverwallen (ruggen langs de rivier bestaande uit zand) ontstaan door sedimentatie bij overstromingen.
  • Uiterwaarden.
  • Grasland.
  • Wiel (diepe, ronde plas, ontstaan omdat hier een dijkdoorbraak was)
  • Steenfabrieken.

Welke kenmerken heeft het Nederlandse rivierengebied?

In het rivierengebied worden sedimenten voordurend afgezet en weer opgeruimd. Nederlandse rivieren hebben een brede bedding die zich in grote bochten een weg door het landschap banen. De meanderende loop is het gevolg van het vlakke land met weinig hoogteverval.

Waar wordt rivierklei voor gebruikt?

Rivierklei is zeer geschikt om te boetseren en wordt vaak gebruikt op scholen, ateliers en instellingen. Deze klei kan gebakken worden tot 1000graden in een keramische oven.

Wat zijn kommen aardrijkskunde?

[landschapselement] – Een kom is een laaggelegen gebied naast een rivier waarin klei is afgezet. Kommen ontstaan bij de overstromingen van rivieren in de benedenloop van de rivier. Als de rivier overstroomt, blijft er zand en klei achter.

Waarom wordt in het oosten een oeverwal van beneden naar boven minder zandig?

Het zand bezinkt direct naast de rivierbedding, de klei wat verderop in de komgronden áchter de oeverwallen. Omdat dit proces zich bij iedere overstroming herhaalt, vormt zich in de loop van de jaren een steeds hogere en bredere natuurlijke wal.

Waarom meandert de Rijn in Nederland nauwelijks?

Lage kommen Doordat het water hier minder materiaal afzette, lagen deze gebieden van nature een of twee meter lager dan de stroomruggen. Deze lage gebieden worden als ‘kom’ aangeduid en bestaan uit zware, dichte, en door de lage ligging meestal natte klei. Bewoning was hier niet mogelijk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven