Inhoudsopgave
Waarom is eigenaarschap belangrijk?
Door hun eigenaarschap te versterken, geef je ze inzicht en verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling en leerproces. Ze ervaren dat ze zélf aan zet zijn als ze willen groeien. Ze zien duidelijker hoe zij hun doelen kunnen bereiken en wat hun inspanning oplevert.
Wat verstaan we onder eigenaarschap?
Eigenaarschap zie je dus als mensen zich ergens over ontfermen. Maar je ziet het ook als ze de volle verantwoordelijkheid nemen voor hun acties. In dit verband is het belangrijk om het verschil te zien tussen zich verantwoordelijk voelen en de verantwoordelijkheid nemen.
Waarom eigenaarschap vergroten?
Verantwoordelijkheid creëert betrokkenheid. Leerlingen die weten dat het bereiken van het doel afhangt van hun eigen inzet, zullen zich meer verantwoordelijk voelen voor hun taak. Op het moment dat leerlingen zich verantwoordelijk voelen voor hun taak, zullen ze er vervolgens beter hun best voor doen.
Wat is eigenaarschap bij leerlingen?
Eigenaarschap van leren is de mate waarin de leerling verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leerproces. Eigenaarschap van leren is een complex begrip dat nauw verweven is met een aantal andere begrippen zoals learner agency, motivatie, betrokkenheid, zelfsturing en metacognitieve vaardigheden.
Hoe stimuleer je eigenaarschap?
Zelfkennis. Als leidinggevende kun je bij je medewerkers eigenaarschap aanwakkeren door hen inzicht in zichzelf te geven. Wanneer je medewerkers meer zelfkennis hebben, zijn ze zich meer bewust van hun handelen en de impact ervan, kunnen ze betere keuzes maken en meer verantwoordelijkheid nemen.
Wat is eigenaarschap bij kinderen?
Kinderen moeten meer verantwoordelijk gemaakt worden voor hun eigen leerproces. Vaak is het de leerkracht die bepaalt wat kinderen moeten leren. Maar als kinderen zelf actief betrokken worden bij hun eigen ontwikkeling worden ze eigenaar van hun eigen leerproces: zo ontstaat eigenaarschap.