Wat betekent alluvium?

Wat betekent alluvium?

Alluvium zijn sedimenten die door erosieprocessen zijn afgezet, meestal door rivieren.

Wat is een alluviale bodem?

Alluviaal of alluvium is het losse materiaal (regoliet) dat als sediment door een rivier is afgezet. Rivieren kunnen evenwel niet-alluviale vakken hebben. Rotslagen, begroeiing bijvoorbeeld in de uiterwaarden of kleilagen vormen hier de bodem, waardoor erosie niet mogelijk is.

Wat zijn rotslagen?

Een rivier is alluviaal als hij over zijn eigen afzettingen stroomt, waardoor erosie mogelijk is van materiaal dat elders weer wordt afgezet. Rotslagen, begroeiing bijvoorbeeld in de uiterwaarden of kleilagen vormen hier de bodem, waardoor erosie niet mogelijk is.

Wat is alluviaal goud?

Alluviale afzettingen zijn goud afzettingen, of afzettingen van andere mineralen of edelmetalen, die als sediment door een rivier is afgezet. Een alluviale rivier stroomt keer op keer over zijn eigen afzettingen, hierdoor wordt erosie mogelijk van materiaal dat elders weer wordt afgezet.

Wat is alluviale bemesting?

alluvium = Syn.: aanspoeling ; alluviaal Def.: sedimenten die door erosieprocessen zijn afgezet, meestal door rivieren. Alluviaal = alluviaal of alluvium is het losse materiaal (regoliet) dat als sediment door een rivier is afgezet. De bodem is alluviaal met rotsen.

Wat is een alluviaal bos?

Alluviale natuur staat op plaatsen waar een beek of rivier sediment heeft afgezet. In Vlaanderen is dit sediment meestal voedsel- en basenrijk. Essen-Elzenbos is een voorbeeld van een alluviaal bostype. Bij graslanden zijn het de dotterbloemgraslanden en de glanshaverhooilanden die vaak in alluviale vlaktes liggen.

Waar ontstaat een delta?

Delta’s ontstaan veelal doordat een grote rivier uitmondt in een (bijna) getijdenloze zee, zoals de Middellandse Zee of de Zwarte Zee. Dit soort delta’s noemen we riviergedomineerd. Als een rivier in een zee uitmondt waar een sterke getijdenwerking heerst, noemen we dit een getijdengedomineerde delta.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven