Wat is het verschil tussen diesel en petroleum?

Wat is het verschil tussen diesel en petroleum?

Mazout en diesel verwijzen niet naar hetzelfde product. Het eerste is een verwarmingsbrandstof, zoals we al zagen, die enkel bestemd is voor een verwarmingsketel. Diesel, daarentegen, is een motorbrandstof.

Waarom mag je geen rode diesel?

Wat gaat hiermee gebeuren? Met ingang van 1 januari 2013 mag rode diesel uitsluitend worden gebruikt als brandstof voor de aandrijving van schepen, niet zijnde pleziervaartuigen. Dit gebruik is en blijft vrijgesteld van accijns (bunkervrijstelling). Deze vrijstelling geldt niet voor varende monumenten.

Wat is het verschil tussen rode en witte diesel?

Rode diesel is diesel of gasolie die onder een lager accijnstarief valt. Er is een herkenningsmiddel en een rode kleurstof aan toegevoegd om onderscheid te kunnen maken met ‘gewone’ diesel. De douane houdt regelmatig controles op onterecht gebruik van rode diesel.

Wat als je rode diesel tankt?

Technisch gezien kan je die rode diesel of stookolie in een diesel gooien, maar dat mag niet van Vadertje Staat, omdat er op brandstof voor auto’s meer accijnzen betaald moet worden. Wie betrapt wordt met rode diesel in zijn tank, riskeert een boete van 500 euro.

Is een petroleum kachel ook geschikt voor diesel?

In principe kun je diesel (ook wel gasolie genoemd) stoken in een petroleumkachel. Petroleum is een wat vettere brandstof met een wat hoger vlampunt dan dieselolie. Het goedkoopst is dan de rode gasolie die vroeger ook als brandstof voor o.m. landbouwvoertuigen en nu nog voor scheepsmotoren wordt gebruikt.

Hoe herken je rode diesel?

Hoe herken je rode diesel? Herkenning Rode diesel ,er is een rode kleurstof toegevoegd om onderscheid te kunnen maken met ‘gewone’ witte diesel EN 590. Er worden geregeld controles uitgevoerd op het gebruik van “rode” gasolie; er staan zware boetes op overtredingen omdat dit een vorm van belastingontduiking is.

Waar mag nog rode diesel in?

Rode diesel mag alleen worden gebruikt:

  • in schepen, zolang dat geen pleziervaartuigen zijn, en.
  • in een beperkt aantal gevallen in kranen op schepen en pontons.

Wat houdt rode diesel in?

Rode diesel is een brandstof die uit aardolie kan worden verkregen. Het is diesel of gasolie die onder een lager accijnstarief valt en daarom voorzien is van een bepaalde kleur. Deze rode kleur heeft diesel niet als het uit aardolie wordt gewonnen maar wordt dus speciaal toegevoegd door een kleurstof toe te voegen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven