Inhoudsopgave
Waarom is er een tandwielkast nodig?
De tandwielkast zorgt ervoor dat het relatief lage rotatiesnelheid van de rotor wordt omgezet naar een hoge snelheid: die heeft de generator in deze molens nodig om elektriciteit op te wekken. Zo kan de molen op afstand worden bediend en gemonitord.
Kan de bovenkant van een windmolen draaien?
De gondel is eigenlijk de behuizing van de windmolen boven aan de mast. De windvaan bovenop de windmolen zorgt ervoor dat de windrichting wordt bepaald, zodat de gondel naar de juiste richting kan draaien.
Wat is een windmolen?
Een windmolen is een molen die op windkracht werkt. Een windmolen heeft altijd wieken die gaan ronddraaien als de wind ertegen blaast. Door die beweging ontstaat er energie die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld graan te malen of elektriciteit op te wekken. Moderne windmolens worden eigenlijk vooral nog gebruikt om elektriciteit op te wekken.
Hoe hoog zijn de windmolens in de toekomst?
Tegenwoordig zijn windturbines gemiddeld 100 meter hoog. De verwachting is dat de windmolens in de toekomst gemiddeld een ashoogte hebben van 150 tot 200 meter hoog. De mast kan gemaakt zijn van beton of staal. Afhankelijk van de grootte ervan kan deze door middel van lieren opgetakeld worden.
Wat is de ashoogte van een windmolen?
De ashoogte van windturbine is met de jaren ook sterk gestegen. Waren de windturbines rond 1980 ongeveer 15 meter hoog, midden jaren 1990 hadden ze al een hoogte van 50 meter. Tegenwoordig zijn windturbines gemiddeld 100 meter hoog. De verwachting is dat de windmolens in de toekomst gemiddeld een ashoogte hebben van 150 tot 200 meter hoog.
Wat is de oudste windmolen in Nederland?
De oudste vermelding van een windmolen in Nederland is afkomstig uit het voormalige dorp Willemskerke in Zeeuws-Vlaanderen en dateert uit 1221. De oudste nog bestaande standerdmolen in Nederland is de Doesburgermolen. In 1280 vindt de eerste vermelding plaats van de torenmolen met de draaibare kap. Er zijn nog vier torenmolens in Nederland.