Inhoudsopgave
Wat verstaan we onder Nudging?
Het Engelse woord nudge staat voor een vriendelijk duwtje in de goede richting. ‘Een nudge is ieder aspect van de keuzearchitectuur dat het gedrag van mensen op een voorspelbare manier beïnvloedt zonder daarbij keuzes te beperken of op een significante manier de economische prikkels te veranderen’ (1).
Wat is een goede nudge?
Een subtiel duwtje in de goede richting Omdat er geen goed Nederlands woord voor bestaat, houd ik het op dit Engelse leenwoord. Een nudge staat voor een ‘subtiel duwtje in de goede richting’, metaforisch vaak weergegeven als moeder olifant die het baby olifantje met haar slurf een zetje vooruit geeft.
Wat is Nudging en hoe pakken we het aan?
Een nudge is een verandering van de omgeving waarin een keuze plaatsvindt – de keuzecontext-, om op onbewust niveau die keuze te beïnvloeden. Nudging is gebaseerd op het principe dat we de meeste keuzes op een snelle, automatische manier maken.
Waar wordt Nudging gebruikt?
Toepassingen van nudging Bijvoorbeeld met stickers in de vorm van voetstappen die leiden naar de trap om zo het trapgebruik te stimuleren, of door in kantines fruit op ooghoogte te plaatsen, terwijl men zich voor ongezondere snack moet bukken. Ook het opt-outsysteem bij orgaandonatie is een vorm van nudging.
Welke functie hebben nudges Volgens Thaler en Sunstein?
Choice architecture. Keuze-architectuur houdt in dat je de context inricht waarin mensen beslissingen nemen. Thaler en Sunstein definiëren vanuit dit gedachtengoed een nudge als een prikkel die het gedrag van mensen in een bepaalde richting stuurt, zonder andere opties te verbieden of financiële ‘incentives’ te geven.
Is Nudging ethisch?
Aan de basis van nudging ligt een ethische visie die het midden houdt tussen twee benaderingen: liberalisme en paternalisme.
Is Nudging effectief?
De door ons gehanteerde definitie is als volgt. “Een nudge is een transparante interventie die een specifieke, voorspelbare en gewenste gedragsverandering teweegbrengt. Deze interventie speelt in op de heuristische*, cognitieve** processen én op de interactie van mensen met hun omgeving. Nudging is vaker effectief.
Hoe maak je een nudge?
7 Praktische nudge technieken die je kunt gebruiken om keuzes en gedrag te beïnvloeden
- Met ‘nudging’ kun je mensen hun gedrag laten veranderen.
- Maak het leuk.
- Maak het makkelijk.
- Maak het moeilijker.
- Speel in op zintuigen.
- Visualiseer het eindresultaat.
- Trek de aandacht met een opvallend detail.
Waarom Nudging?
Nudging wordt al langer gebruikt voor het beïnvloeden van klantgedrag, maar nu dus ook steeds meer voor het positief beïnvloeden van het eigen personeel. Een nudge beïnvloedt een keuze of bepaald gedrag zonder dwingend te zijn, je laat mensen nog steeds een vrije keuze.
Waarom is Nudging goed?
Een goede nudge is een kleine, subtiele en goedkope interventie. Een nudge beïnvloedt een keuze of bepaald gedrag zonder dwingend te zijn, je laat mensen nog steeds een vrije keuze. Het meest bekende voorbeeld is de sticker van een vlieg in een urinoir.
Waarom werkt Nudging?
Nudges zetten mensen aan tot actie zonder dat ze er zelf bewust voor kiezen of er iets voor hebben hoeven doen, waardoor de betrokkenheid bij het gedrag en de waarde ervan relatief laag is. Voor effectiviteit van veel gedragingen is ‘eigenaarschap’ een belangrijke factor.
Wie heeft Nudging bedacht?
Wie wil begrijpen hoe zo’n duwtje of ‘nudge’ werkt, kan niet om psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman heen. Zijn werk legde eind jaren 1970 de basis voor de moderne gedragseconomie.