Inhoudsopgave
Hoe bereken je het ziekteverzuim?
U kunt het verzuimpercentage berekenen door het totaal aantal verzuimde kalenderdagen te delen door het totale aantal beschikbare kalenderdagen van alle medewerkers samen en de uitkomst met honderd te vermenigvuldigen.
Wat is het verzuimpercentage?
Het ziekteverzuimpercentage is het totaal aantal ziektedagen van de werknemers, in procenten van het totaal aantal beschikbare (werk-/kalender)dagen van de werknemers in de verslagperiode. Het ziekteverzuimpercentage is inclusief het verzuim langer dan een jaar en exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof.
Hoe bereken je de gemiddelde verzuimduur?
3. De gemiddelde verzuimduur berekenen
- De breuk voor de verzuimers is als volgt: de som van het aantal nieuw begonnen ziektegevallen delen door het aantal verzuimers.
- Voor de hele populatie deel je de som van het aantal nieuw begonnen ziektegevallen door het totale aantal werknemers.
Hoe maak je een Verzuimvenster?
Hoe werkt het Verzuimvenster? Verzuim Onder Controle genereert een venster met vier (4) kwadranten. Het verzuimpercentage en de meldingsfrequentie worden tegen elkaar afgezet. De meldingsfrequentie staat op de X-as en het verzuimpercentage op de Y-as.
Wat is een normaal ziekteverzuim?
Een paar normale cijfers Cijfers van TNO geven aan dat de gemiddelde Nederlandse werknemer zich 1,2 keer per jaar ziek meldt. Gemiddeld duurt zo’n ziekte periode 6,8 dagen. Die gemiddelde duur van bijna 7 dagen kent echter een forse spreiding. Het overgrote deel, zo’n 80%, van de verzuimgevallen, is kort verzuim.
Hoeveel procent ziek?
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Hoeveel procent ziekteverzuim is normaal?
Wat is een hoog verzuimpercentage?
Verzuimpercentages geven aan hoeveel procent van de tijd verloren is gegaan door ziekte binnen je organisatie. Heb je een hoog percentage dan kan het liggen aan een of twee medewerkers die langdurig ziek zijn, een griepgolf, echter het kan ook liggen aan ontevredenheid binnen je organisatie.
Wat is kort middel en lang verzuim?
15% van alle verzuimgevallen is middel langverzuim. Bij middel lang verzuim zijn mensen tussen de 2 en 6 weken weer terug op het werk. We spreken van lang verzuimen als het verzuim langer duurt dan 6 weken maar minder dan 1 jaar.
Wat is Ziekmeldfrequentie?
5. Ziekmeldfrequentie (ZMF) Deze maat betreft het gemiddeld aantal nieuwe ziektegevallen per werknemer in een bepaalde periode, omgerekend naar jaarbasis.
Hoe maak je een Verzuimanalyse?
Met een verzuimanalyse krijgt u antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn de risicogroepen binnen mijn bedrijf?
- Welke factoren beïnvloeden het verzuim?
- Wat is de kans dat kort verzuim uitmondt in lang verzuim bij ziekmelding?
- Hoe ziet het verzuim eruit als er niet wordt ingegrepen?
Wat is de meldingsfrequentie?
De ziekmeldingsfrequentie (ZMF) is het gemiddeld aantal keer dat een werknemer zich per jaar ziekmeldt. Dit cijfer ligt gemiddeld in Nederland tussen de 1 en de 1,5. Bedrijf A heeft een meldingsfrequentie van 1,89. Dit duidt op een te lage verzuimdrempel: werknemers melden zich te gemakkelijk ziek.