Inhoudsopgave
Wat kost 1% ziekteverzuim?
Op een rij: de kosten van verzuim Een zieke medewerker kost gemiddeld 200 tot ruim 400 euro per dag, afhankelijk van het loon dat hij verdient. De impact op uw bedrijf en uw financiële resultaat is dus groot. Helemaal wanneer er meerdere medewerkers tegelijk ziek zijn en sprake is van langdurig verzuim.
Wat kost een verzuimende medewerker per dag?
Een langdurig zieke medewerker kost ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. Er wordt uitgegaan van gemiddeld 143 euro per dag, maar in werkelijkheid kost een zieke medewerker dagelijks 250 euro, oplopend tot maar liefst 400 euro. Daarmee schat 71% van de organisaties de verzuimkosten te laag in.
Wat is een normale Verzuimfrequentie?
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Wat is een goed verzuimpercentage?
Een paar normale cijfers Cijfers van TNO geven aan dat de gemiddelde Nederlandse werknemer zich 1,2 keer per jaar ziek meldt. Gemiddeld duurt zo’n ziekte periode 6,8 dagen. Die gemiddelde duur van bijna 7 dagen kent echter een forse spreiding. Het overgrote deel, zo’n 80%, van de verzuimgevallen, is kort verzuim.
Hoeveel kost een verzuimende medewerker?
Indicatie kosten verzuimende werknemer per dag: Loondoorbetaling: 153 euro. Kosten vervanging: 191 euro. Omzetverlies tijdens afwezigheid: 43 euro.
Hoe bereken je de totale verzuimkosten?
De formule voor de berekening van de verzuimkosten in de Verzuimbenchmark is: Aantal fte x gemiddeld verzuimpercentage 2020 x GPL-OP 2020 x 1,5 (opslagfactor).
Hoe bereken je de verzuimfrequentie?
De meldingsfrequentie berekent u door het totaal aantal ziekmeldingen te delen door het aantal medewerkers in de verslagperiode en dit getal vervolgens te vermenigvuldigen met het totaal aantal dagen per jaar gedeeld door het totaal aantal dagen in de verslagperiode.
Wat zegt verzuimfrequentie?
De verzuimfrequentie is het gemiddeld aantal ziekmeldingen per werknemer over een periode. De verzuimfrequentie wordt berekend door het aantal ziekmeldingen in een periode te delen door het totaal aantal werknemers.
Hoe maak je een goede Verzuimanalyse?
Met een verzuimanalyse krijgt u antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn de risicogroepen binnen mijn bedrijf?
- Welke factoren beïnvloeden het verzuim?
- Wat is de kans dat kort verzuim uitmondt in lang verzuim bij ziekmelding?
- Hoe ziet het verzuim eruit als er niet wordt ingegrepen?