Inhoudsopgave
Hoe nieuwe planeten ontdekken?
Een van de belangrijkste toekomstige satellieten is de EChO. Deze satelliet is speciaal ontworpen om in korte tijd veel exoplaneten op te sporen. Sterrenkundigen hopen met satellieten als EChO planeten te ontdekken waar leven mogelijk is, en zelfs planeten waar wij mensen op zouden kunnen wonen.
Hoe ontdek je een planeet?
Ons zonnestelsel telt acht planeten. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer in andere zonnestelsels: zogenaamde exoplaneten. Ze worden ontdekt met speciale ruimtetelescopen, die aan de zwaartekracht en de lichtsterkte van een ster kunnen zien of er een planeet omheen draait.
Hoe weet ik welke ster ik zie?
Wanneer je sterren wilt kijken, dan moet je op een paar simpele dingen letten, hieronder de tips:
- Met het blote oog of met een goede verrekijker.
- Zorg dat je op een donkere plek bent wanneer je sterren gaat kijken.
- Vermijd de volle maan.
- Ga alleen sterren spotten bij een heldere hemel.
Welke ster buiten ons zonnestelsel bevindt zich het dichtst bij de aarde?
Rond de ster die het dichtstbij de aarde staat, een kleine rode dwerg met de naam Proxima Centauri die zich op een afstand van 4,24 lichtjaar van de zon bevindt, draaien mogelijk niet één maar twee planeten.
Hoeveel planeten zijn er nog niet ontdekt?
Vroeger kenden we negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Door de beslissing van 24 augustus 2006 van de Internationale Astronomische Unie is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet en draaien er “officieel” nog maar acht planeten rond de zon.
Hoe komen de planeten aan hun kleur?
De kleuren van de acht planeten in ons zonnestelsel zijn al langer bekend: Mercurius is grijs, Venus is beige, de aarde is blauw, Mars is rood, Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel en Uranus en Neptunus zijn blauw. De kleur wordt bepaald door de samenstelling van het oppervlak en de atmosfeer.