Waar staat het originele Bartje beeld?

Waar staat het originele Bartje beeld?

Bartje is een jongetje dat opgroeit in een arm Drents landarbeidersgezin. Het beeldje is menig keren onderworpen door vandalisme, maar sinds juni 2013 staat het in de Kloostergang van het Drents Archief.

Waar kwam Bartje vandaan?

Op zijn negentiende werd Anne de Vries onderwijzer, zeven jaar later schreef hij zijn eerste kinderboek. Uit heimwee naar zijn Drentse geboortegrond – hij woonde inmiddels in Zeist – schreef hij in 1935 het boek Bartje.

Wie speelde de vader van Bartje?

Acteur Jan Krol speelde Bartje. De serie is opgenomen in Drenthe en alle acteurs zijn Drents. De serie had slechts zeven afleveringen.

Waar speelde Bartje zich af?

Het boek speelt zich af in Drenthe, omstreeks 1935. Bij Bartje thuis zijn ze met veel mensen. Vader is arbeider bij een boer.

Wat is echt Drents?

De boerenwafels worden geserveerd met bruine suiker, vergelijkbaar met wentelteefjes. Kniepertjes zijn zoete, dunne koekjes die rond Oud en Nieuw worden gegeten in Groningen, Drenthe en Overijssel. Nieuwjaarsrolletjes zijn opgerolde kniepertjes die vooral in Groningen gegeten worden.

Hoe oud is Bartje geworden?

Bartjes verjaardag Al enkele jaren viert Bartje zijn verjaardag in de Drentse provinciehoofdstad Assen. Vrijwel ieder jaar gebeurt dit (doorgaans) op de eerste zaterdag in september, meestal op het Koopmansplein in het centrum. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, viert Bartje ieder jaar zijn twaalfde verjaardag.

Hoelang bestaat het Land van Bartje?

werd in 1980 opgericht.

Wie zei ik bid niet voor bruine bonen?

In 1935 schreef Anne de Vries het kinderboek Bartje. Maar Bartje wilde God niet bedanken voor de bruine bonen, want hij vond ze niet lekker. Hij zei: Ik bid nie veur brune bonen. Het boek, over dit Drentse jongetje dat ondeugend en eigenwijs is, werd heel goed verkocht.

Wie schreef het boek Bartje?

Zo heet een boek over de schrijver Anne de Vries, dat dinsdagmiddag in Assen werd gepresenteerd. Anne de Vries is de bekende schrijver van Drentse boeken als ‘Bartje’, ‘Hilde’ en ‘Reis door de Nacht’. In bijna 400 pagina’s staat zijn leven en werk nu beschreven in een biografie door zijn zoon Anne de Vries junior.

Wat is Drentse turf?

Drentse turf is een cake in de vorm van turf. Het oudste recept dat ik vond heeft een laag met appeltjes, walnoten, boter en suiker en is een soort up-side-down cake. De toplaag leg je onder in het blik en die draai je vervolgens om zodat het de bovenlaag wordt. Bovenop ligt dan een zoete, kleverige laag appeltjes.

Welke Anne schreef over Bartje?

Zo heet een boek over de schrijver Anne de Vries, dat dinsdagmiddag in Assen werd gepresenteerd. Anne de Vries is de bekende schrijver van Drentse boeken als ‘Bartje’, ‘Hilde’ en ‘Reis door de Nacht’.

Wat is er te doen in Ees?

Leuke uitjes met kinderen

  • Drouwenerzand attractiepark. Drouwen, ca. 9 km van het park.
  • Kabouterland. Exloo, ca. 7 km van het park.
  • Klimpark Outdoor Grolloo. Grolloo, ca. 15 km van het park.
  • Rijk Der Kabouters. Eext, ca. 19 km van het park.
  • Wildlands Adventure Zoo Emmen. Emmen, ca. 22 km van het park.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven