Wat is land ontginnen?

Wat is land ontginnen?

Een ontginning is in cultuur gebrachte woeste grond. In Nederland bijvoorbeeld een voormalig moeras-, veen-, heide- of duingebied. Bij een bosontginning wordt het bos gekapt voor de teelt van landbouwgewassen. Ontginning kan eveneens zijn het productief maken van hulpbronnen zoals olie- en gasvelden, en ertslagen.

Waarom is er veel land ontgonnen tussen 900 en 1250?

Voor de Grote Ontginning waren de grenzen tussen de machtsgebieden van de graven van Holland en de bisschoppen van Utrecht niet duidelijk afgetekend en bestond er tussen beide een feitelijk niemandsland. Gedurende de ontginningen wisten de graven van Holland echter hun invloed uit te breiden ten koste van Utrecht.

Wat is een Ontginningsboerderij?

Een ontginningsboerderij is een boerderij van waaruit woeste gronden werden ontgonnen, dat wil zeggen de grond werd voor landbouw (akkerbouw) geschikt gemaakt. Vanaf ongeveer de 10e eeuw werd op veel plaatsen begonnen met het wat grootschaliger ontginnen van de woeste gronden.

Wat betekent ontginning gebied?

Ontginning, dit is een landwinning waarbij vochtige gronden door ontwatering toegankelijk worden gemaakt. Door de kunstmatige matige beheersing van de waterstand vallen ontginningen onder de noemer polders. Deze moerassige gronden moesten ontwaterd worden om geschikt te maken voor landbouw.

Wat betekent Ontgon?

ontginnen = ontginnen werkw. Uitspraak: [ɔnt`xɪnə(n)] Verbuigingen: ontgon (verl. tijd enkelv.) Exploiteren, ontginnen (van landen, enz.)

Hoe heet een herenboerderij in Friesland?

Een stelpboerderij, ook wel stelphoeve of kortweg stelp, is een boerderijtype dat zijn oorsprong heeft in Friesland. Het type boerderij werd al in de 17e en 18e eeuw gebouwd, maar was het populairst tussen 1890 en 1940.

Hoe werkt ontginnen?

Door het graven van lange evenwijdig lopende sloten werd het veen ontwaterd. Hierdoor werd op de lange stroken grond tussen de sloten landbouw mogelijk. Op de kop van de percelen bouwden de ontginners boerderijen. Vóór de ontginning bestond het veen uit metersdikke kussens.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven