Hoe schrijf ik een taalbeleidsplan?

Hoe schrijf ik een taalbeleidsplan?

Het taalbeleidsplan is als volgt opgebouwd: • Een beschrijving van het schoolprofiel; • De huidige situatie van het taalonderwijs op HPC Centrum; • Doelstellingen voor ons taalonderwijs en voor onze leerlingen; • De organisatie en taakverdeling van ons taalonderwijs; • De wijze waarop geëvalueerd en gemonitord wordt.

Waarom taalbeleid op school?

Een taalbeleid heeft als doel de taalvaardigheid van leerlingen te versterken en de prestatiekloof op basis van achtergrondkenmerken tussen leerlingen te overbruggen. Het is die structurele en strategische aanpak die een taalbeleid krachtig maakt.

Is een taalbeleid verplicht?

Alle scholen moeten een actief taalbeleid voeren, zodat leerlingen beter Nederlands en moderne vreemde talen kennen.

Wat is een taalbeleidsplan?

Taalbeleid is de structurele en strategische poging van een schoolteam om de onderwijspraktijk aan te passen aan de taalleerbehoeften van de leerlingen, met het oog op het bevorderen van hun algemene ontwikkeling en het verbeteren van hun onderwijsresultaten.

Wat is het verborgen leerplan?

Het verborgen curriculum is het geheel aan neveneffecten van het reguliere onderwijscurriculum. Terwijl een leerling aan de hand van het regulier curriculum allerlei lessen krijgt voorgeschoteld, worden er tegelijkertijd meer onzichtbaar allerlei normen, waarden, of ook gedragingen aangeleerd.

Wat is een Vakdoel?

Taalgericht vakonderwijs is onderwijs waarin tegelijkertijd wordt gewerkt aan vakdoelen (bijvoorbeeld van aardrijkskunde, geschiedenis.) en aan taaldoelen die horen bij dat vak. Het idee erachter is dat taal, leren en denken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Wat is Taalontwikkelend lesgeven?

In die filmpjes demonstreren leerkrachten technieken en basisprincipes van taalontwikkelend lesgeven in hun klas- praktijk.

Waarom taalgericht vakonderwijs?

Effectiever onderwijzen door taalgericht vakonderwijs Wat hebben leerlingen nodig om de abstracte taal van het vakonderwijs beter te begrijpen en te kunnen gebruiken? Gerichte aandacht voor taal in het vakonderwijs betekent dubbele winst: de leerling begrijpt het vak beter en werkt tegelijkertijd aan taalvaardigheid.

Waarom Taalontwikkelend lesgeven?

Voor docenten is dat taalgebruik normaal, we zijn ons er niet van bewust dat het voor de ander nieuw is. Taalontwikkelend lesgeven maakt jou als docent bewust van je eigen taalgebruik en leert je hoe je beter bij de belevingswereld van de student aansluit.”

Wat zijn Taalgroeimiddelen?

Taalgroeimiddel = Abstract: Middelen als taalaanbod, Taalruimte en feedback die van groot belang zijn voor de taalverwerving.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven