Wat houd Confessionalisme in?

Wat houd Confessionalisme in?

Confessionalisme is de godsdienstige opvatting die de geloofsbelijdenis als het belangrijkste binnen de religie beschouwt. ‘Confessionele partij’ betekent namelijk: een partij die zich, strak of wat losser, baseert op een godsdienst of religie.

Wat houdt zedenleer in?

Zedenleer is vooral een open vak waarin zowat alle onderwerpen bespreekbaar zijn. In de lagere school wordt veel aandacht besteed aan socio-emotionele ontwikkeling, welbevinden, zelfrespect en respect voor anderen, de natuur, de wereld, de mensenrechten/kinderrechten en het opbouwen van universele waarden.

Welke partij is confessioneel?

De grote politieke stroming van de christendemocratie behoort in de categorie confessionele partij thuis. Het tegenovergestelde van een confessionele partij werd vroeger “niet-confessioneel” of “non-confessioneel” genoemd.

Wat betekend NCZ?

Niet-confessionele zedenleer, ook vaak kortweg zedenleer genoemd, is in Vlaanderen/Brussels Hoofdstedelijk Gewest een schoolvak dat sinds de tweede schoolstrijd (1959) bestaat.

Hoe is zedenleer ontstaan?

Geschiedenis. Bij het ontstaan van België in 1830 had de Katholieke Kerk haast een monopolie op het onderwijs. In 1848 kwam de wet op het lager onderwijs die ervoor zorgde dat alle scholen katholieke zedenleer moesten geven. De wet op het middelbaar onderwijs van juni 1850 brak hier echter mee.

Waarom kiezen voor zedenleer?

De kinderen maken in de lessen kennis met wat Christenen geloven maar kunnen in alle vrijheid en openheid groeien naar een eigen en verantwoorde beslissing inzake geloven en leven.

Wat is confessioneel hervormd?

De Confessionele Beweging (CB) is een modaliteitsbeweging binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en in 2021 ontstaan uit een fusie van de Confessionele Vereniging en het Confessioneel Gereformeerd Beraad. Van oudsher was de Confessionele Vereniging een modaliteitsbeweging in de Nederlandse Hervormde Kerk.

Wat is een confessioneel onderwijs?

confessioneel. confessioneel bijv.naamw.Uitspraak: [kɔnfɛʃo’nel] die of dat gebaseerd is op een bepaald geloof Voorbeelden: `confessionele politieke partijen`, `confessioneel bijzonder onderwijs` © Kernerman Dictionaries.

Wat is niet-confessionele zedenleer?

Niet-confessionele zedenleer, ook vaak kortweg zedenleer genoemd, is in Vlaanderen/Brussels Hoofdstedelijk Gewest een schoolvak dat sinds de tweede schoolstrijd (1959) bestaat. Het is het vak van de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing, een van de zeven erkende levensbeschouwingen (naast katholieke godsdienst,

Wat is een confessionele partij?

Onder een confessionele partij verstaat men een politieke partij die zich baseert op een confessie, dat wil zeggen een bepaalde godsdienstige geloofsleer. De band met de confessie hoeft niet erg strak te zijn om een dergelijke partij toch als confessioneel aan te merken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven