Welke Japanse admiraal verklaarde overgave waardoor Indonesie onafhankelijk werd?

Welke Japanse admiraal verklaarde overgave waardoor Indonesië onafhankelijk werd?

Generaal MacArthur was van plan geweest met de geallieerde troepen Java in 1944-1945 te bevrijden maar kreeg orders van zijn superieuren en president Roosevelt daarvan af te zien. De Japanse bezetting eindigde derhalve met de capitulatie van Japan; twee dagen later riep Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uit.

Waarom was het voor Soekarno en Indonesische nationalisten in augustus 1945 een ideale moment om de onafhankelijkheid uit te roepen?

Soekarno roept de republiek Indonesië uit (1945) Indonesische vrijheidsstrijders grepen toen hun kans. Ze wilden kost wat kost voorkomen dat de Nederlanders de touwtjes weer in handen kregen. Op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse overgave, riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit.

Hoe werd Nederlands Indie bestuur?

Na de opheffing van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) op 31 december 1799 en de overname door de Nederlandse staat werd het bestuur in Nederlands-Indië uitgeoefend door het Gouvernement, met uitzondering van het Engelse tussenbestuur: 1811-1816 op Java, 1810-1817 in de Buitenbezittingen.

Hoe kwam de Indonesische onafhankelijkheid tot stand?

Koloniaal gezagsherstel. De kolonie Nederlands-Indië werd in 1942 bezet door Japan. Op 17 augustus 1945 – twee dagen na de Japanse capitulatie – riepen de nationalistische leiders Soekarno en Hatta de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. In de rest van deze twee eilanden had de nieuwe Republiek Indonesië vrij spel.

Waarom heet Indonesie Indonesie?

De naam Indonesië is afgeleid van het Latijnse woord “indus” dat india betekent en het Griekse woord voor eiland, νήσος “nesos”. De naam dateert uit de 18e eeuw, dus nog van voor de onafhankelijkheid van Indonesië.

Wat was de rol van Soekarno voor de Indonesische onafhankelijkheid?

Soekarno was nationalist en streefde naar onafhankelijkheid van Nederlands-Indië in de vorm van de republiek Indonesië met Jakarta als bestuurlijk centrum. Om die reden werkte hij in de Tweede Wereldoorlog samen met de Japanners om zo na de Japanse bezetting de macht te kunnen overnemen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven