Waar zit de ruggengraat?

Waar zit de ruggengraat?

De wervelkolom bij de mens begint hoog in de nek, net onder de schedel, en loopt door tot het stuitje. Deze slinger van wervels bestaat uit 26 wervels. Het bekken, de ribben en de schouderbladen zijn verbonden met de wervelkolom. De wervelkolom steunt op het bekken en is van binnen hol.

Wat is een ruggengraat?

ruggengraat – zelfstandig naamwoord uitspraak: rug-gen-graat 1. zuil van wervels waar het hoofd op steunt ♢ in zijn ruggengraat zit een zenuw bekneld 2.

Wat is een Pedikel?

De pedikel is een buisvorming verbinding tussen het wervel lichaam vooraan en de achterste boog (lamina’s). Bij een zijaanzicht is het neuroforamen zichtbaar, hierdoor verlaat de zenuw het wervelkanaal in de richting van een been.

Hoe heten de wervels?

De wervelkolom is opgebouwd uit afzonderlijke wervels. Zo zijn er van boven naar onder zeven halswervels, twaalf thoracale wervels en vijf lendenwervels. Onder de onderste lendenwervel bevindt zich het heiligbeen, waarvan het staartbeen het laagste gedeelte is.

Waar zit het heiligbeen in het menselijk lichaam?

Het heiligbeen of os sacrum is het grootste bot van de wervelkolom. Het is driehoekig van vorm, en bestaat uit vijf samengegroeide wervels, S1-5. Het ligt tussen de lendenwervels en het staartbeen. Door vier paar openingen komen zenuwen naar buiten.

Waar zit de Borstwervelkolom?

De borstwervels of vertebrae thoracicae vormen het gedeelte van de wervelkolom dat zich in de borstkas bevindt. De twaalf borstwervels (T1 – T12) zijn van achter hoger dan aan de voorzijde vanwege de kromming van de rug (kyfose) en hebben een ronde wervelholte. De borstwervels verbinden de ribben met de wervelkolom.

Hebben van een ruggengraat?

(fig.) innerlijke kracht, pit: iem. met ruggegraat, die van doorzetten, standhouden weet, niet buigt, niet toegeeft; men moet ruggegraat tonen, zich flink tonen, energiek optreden.

Wat is een ander woord voor ruggengraat?

graten), wervelkolom. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: ruggengraat (zn): karakter, kracht, pit.

Wat voor soort bot is een ruggenwervel?

Een wervel, klassiek Latijn: vertebra, Oudgrieks: σφόνδυλος/σπόνδυλος sphóndulos/spóndulos, is een bot van de wervelkolom (columna vertebralis). De menselijke wervelkolom is opgebouwd uit 26 beenderen. Het heiligbeen (os sacrum), het staartbeen os coccygis en 24 wervels vertebrae.

Wat is Lordose En wat is Kyfose waar vind je die?

Kyfose is een afwijking van de wervelkolom, die gekenmerkt wordt door een naar achteren gekromde wervelkolom. Kyfose heet ook wel een kromme rug of bochel. Lordose is een afwijking waarbij de wervelkolom meer dan gebruikelijk naar voren toe gekromd is, vooral in het gebied direct boven de billen.

Wat is wervelkolom en ruggengraat?

De menselijke wervelkolom, ook wel ruggengraat genoemd, of columna vertebralis is, in het menselijke lichaam in de anatomische houding, een verticale kolom door het midden van de rug, die uit 33 of 34 wervels bestaat, met behalve tussen de atlas en de axis tussen elke twee wervels een tussenwervelschijf.

Wat is de functie van het heiligbeen?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven