Inhoudsopgave
Wat gebeurd er als de zon op is?
Als grote sterren doodgaan, exploderen ze Dit hele scenario geldt voor sterren met een massa tot zeven keer groter dan die van onze zon. Nóg grotere sterren komen op een andere manier aan hun eind. Zij eindigen hun bestaan in een supernova, een explosie waarbij gigantisch veel licht en andere straling vrijkomt.
Hoeveel keer zo groot is de zon dan de aarde?
De zon is veel groter dan de aarde. De middellijn bedraagt 1,4 miljoen kilometer, ruim honderd keer de middellijn van de aarde. Een ketting van honderd aardbollen zou dus strakgespannen in de zon passen. En als de zon hol was, zouden er meer dan één miljoen aardbollen in kunnen verdwijnen.
Zal de zon doven?
Wanneer onze Zon ongeveer 7.5 miljard jaar oud zal zijn, zal zij gaan veranderen in een Rode Reus. Dit betekent dat ze gaat opzwellen. Hierbij zal ze ver voorbij de baan van Venus reiken en misschien zelfs de aarde opslokken. Na ongeveer 10 tot 11 miljard jaar zal onze zon uitdoven.
Hoe lang kunnen we zonder de zon?
Het wordt een rode reus. Vanaf dat moment zien wetenschappers de zon niet langer als een levende ster. In plaats daarvan wordt de rode reus aangeduid als ‘stervend’. Naar verwachting bereikt onze zon dat punt over zo’n vijf tot zes miljard jaar.
Wat is verder de zon of de sterren?
Onze zon is een gewone ster! Dat de zon zo helder is komt doordat de zon veel dichterbij de aarde staat dan de sterren. Daarom lijkt hij ook erg groot. Veel sterren zijn echter groter dan de zon.
Hoeveel keer is maan kleiner dan de zon?
Bij zo’n totale zonsverduistering bedekt de maan de zon, gezien vanaf de aarde. De diameter van de maan is weliswaar 400 keer kleiner dan die van de zon, maar omdat de maan 400 keer dichterbij ons staat dan de zon (gelukkig maar!) is de schijnbare diameter van beiden ongeveer gelijk, zo’n halve graad.
Wat is er nodig om te leven op een andere planeet?
Water, stikstof, koolstof of silicium – deze stoffen lijken onmisbaar, omdat ze nodig zijn voor diverse chemische processen. Energie – zonder sterren als de zon kan ET het wel schudden. Zijn thuisplaneet zal zich dan ook net als de aarde op de juiste afstand van een zonachtige ster moeten bevinden.
Kun je op Jupiter wonen?
Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. De atmosfeer van de planeet bestaat hoofdzakelijk uit waterstof en helium. Naar analogie lijkt het dan ook onwaarschijnlijk dat er leven mogelijk is in de atmosfeer van Jupiter.
Wat gebeurt er als de zon dood gaat?
De dood van sterren tot 300 keer de massa van de zon verloopt volgens Hamers veel gewelddadiger. Ze eindigen hun bestaan in een supernova, een explosie waarbij gigantisch veel licht en andere straling vrijkomt.
Hoe kan het dat de zon brand?
Diep in de kern van de zon wordt waterstof omgezet in helium. Bij die reactie komt heel veel hitte vrij, zoveel dat wij die op 150 miljoen kilometer afstand kunnen voelen. In de zon brandt niets, want voor verbranding is zuurstof nodig en dat is er niet in de ruimte.