Wie heeft communisme uitgevonden?
In 1843 strijkt een jonge Duitse filosoof en journalist in Parijs neer, Karl Marx. Onder invloed van Théodore Dezamy wordt de liberaal Marx binnen een paar maanden overtuigd communist. Met zijn vriend Friedrich Engels bouwt hij een systeem van “wetenschappelijk socialisme” uit, dat later marxisme genoemd zal worden.
Hoe is het communisme begonnen?
Het communisme ontstaat in de 19de eeuw mede door Karl Marx. In 1917 breekt de Russische Revolutie uit, onder leiding van de communist Lenin. Het land wordt omgedoopt in de Sovjet-Unie, een nieuwe vlag wordt gehesen en het communisme ingevoerd.
Wat is communisme in de geschiedenis?
Het alledaagse communisme zoals we dat uit de geschiedenis kennen, komt of kwam voor in staten met een éénpartijenstelsel, zoals de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie noemde zichzelf socialistisch. Socialisme is bedoeld als een tussenfase tussen kapitalisme en communisme. De levensbeschouwing van de communisten is atheïsme.
Wat is de rol van de communist?
Communisten zijn dus voor een heel actieve rol van de overheid in het dagelijks leven van burgers. Dus eigenlijk komt het erop neer dat je niet voor jezelf werkt maar voor de hele gemeenschap. Je krijgt alles bijv. kleren, je hoeft niets te betalen, je hebt eigenlijk ook niets maar dat is dan ook niet nodig, zo redeneert een communist.
Wat zijn marxistische varianten van het communisme?
De marxistische varianten van het communisme zijn de bekendste. Deze ideologie streeft naar een land zonder regering, een “staatloze” en “klasseloze” maatschappij, waarin geen politieke en economische verschillen, zoals inkomensverschillen bestaan. Ook bestaan er geen landen meer.
Wat is een communistische beweging?
Landen met een communistische beweging worden ook ‘socialistische landen’ of ‘arbeidersstaten’ genoemd. Het communisme is onder te verdelen in verschillende stromingen, de bekendste stromingen zijn het marxisme, leninisme en maoïsme.