Is het verstandig om overwaarde te gebruiken?

Is het verstandig om overwaarde te gebruiken?

Huiseigenaren die geld nodig hebben, kunnen de overwaarde van hun woning te gelde maken. Je gaat er liever niet op achteruit en wilt in je huidige huis blijven wonen. De hypotheek verhogen kan in sommige situaties een uitkomst zijn. Je krijgt geld in handen waardoor je ruimer kunt gaan leven.

Kan partner niet uitkopen?

Allebei eigenaar blijven Kunt of wilt u het huis niet verkopen? Dan kunt u beide eigenaar blijven en afspreken wie er mag wonen en wie de hypotheek betaalt. U kunt dit ook tijdelijk afspreken. Het kan redelijk zijn dat de partner die blijft, de hypotheek betaalt.

Wat kan je met je overwaarde doen?

Investeren in huidige woning Wil je je huis verbouwen of verduurzamen? Dat kan je mogelijk maken met de overwaarde van je woning. Over dit bedrag kan je namelijk je hypotheek verhogen of een extra hypotheek aangaan. De overwaarde is dan als het ware de garantie dat je deze extra lening kunt terugbetalen.

Hoe werkt een overwaarde hypotheek?

Met de Overwaarde Hypotheek neemt u een deel van uw overwaarde op. Dat kan in 1 keer, of gedeeltelijk per maand als bijvoorbeeld aanvulling op uw pensioen. De rente die u betaalt, tellen we op bij uw hypotheekschuld. Zonder dat uw maandlasten omhoog gaan.

Hoeveel overwaarde in nieuw huis stoppen?

Als je binnen 3 jaar na de verkoop een volgende woning koopt, krijg je te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit is de bijleenregeling. Je moet je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Anders heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.

Kun je overwaarde gebruiken om hypotheek af te lossen?

De overwaarde op je woning komt vrij als je het huis verkoopt. Je lost met de opbrengst van de woningverkoop de nog openstaande hypotheekschuld af en het bedrag dat je overhoudt (de overwaarde) mag je in principe vrij besteden. Dit geldt alleen als je niet binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven