Wat is een hoogtemaat?

Wat is een hoogtemaat?

Een hoogtemeter is een soort schuifmaat. Langs 1 stang of 2 stangen kan men een meetpunt van boven naar beneden schuiven. Een hoogtemeter is uitgerust met een nonius. Deze zorgt er voor dat men tot 0,1 mm nauwkeurig kan aftekenen.

Wat is een Hoogteschuifmaat?

Wat is een hoogtemeter Een hoogtemeter ook wel een hoogteschuifmaat en -afschrijver genoemd is een verticale geleider op een basisvoet. Bij analoge hoogtemeters heeft de geleider heeft een maatverdeling. Aan de geleider is een slede met meetbek of afschrijver voor het markeren of meten van de hoogte van het werkstuk.

Waarom heeft een hoogtemeter 2 Klemschroeven?

De hoogtemeter is uitgerust met een nonius, waardoor meestal tot op 0,1 mm nauwkeurig kan worden afgetekend. Op de kolom van de hoogtemeter bevindt zich een schuifstuk met twee stelschroeven, een voor de grove instelling en een voor fijnafstelling.

Welk hulpstuk gebruik je bij het aftekenen van ronde werkstukken met een hoogtemeter?

Een krasblok wordt gebruikt in de metaalbewerking. Samen met een vlakplaat dient dit voor het nauwkeurig aftekenen van hulplijnen op een werkstuk. Een krasblok bestaat uit een zware voet, waarop een verticale stang is aangebracht die voorzien is van een verschuifbare houder waarin een kraspen is bevestigd.

Hoe wordt de hoogteligging gemeten?

Je kan de hoogte meten door tijdmeting met lasers (laseraltimetrie), door het meten van de zwaartekracht (gravimetrisch) of door driehoeksmeting (trigoniometrisch).

Waar wordt een Zwaaihaak voor gebruikt?

Hoeken meten met een zweihaak Een zweihaak, ook zwaaihaak genoemd, bestaat uit twee gedeelten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Draai de schroef los en je kunt er elke hoek mee meten.

Wat is de vaste schaal van een micrometer?

Een schroefmaat of een micrometer is een meetinstrument waarmee tot op 0,01 mm, 0,005 mm of tot op 1 µm kan afgelezen worden. De benaming micrometer heeft betrekking tot de micrometrische schroefdraad van de spindel en heeft niets te maken met de schaalverdeling zoals soms gedacht wordt.

Waar dient een kraspen voor?

Een kraspen is een dunne stalen pen met een scherpe punt. De geharde of hardmetalen (Widia) punt is doorgaans geslepen onder een hoek van 30°. Men gebruikt een kraspen bij het aftekenen op metaal. Onder aftekenen verstaat men het aanbrengen van lijnen op werkstukken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven