Wat is de betekenis van statuut?

Wat is de betekenis van statuut?

statuut – zelfstandig naamwoord uitspraak: sta-tuut 1. officiële tekst met regels van de organisatie ♢ in de statuten staat dat iemand vier jaar lid van het bestuur mag zijn Zelfstandig naamwoord: sta-tuut het statuu…

Wat is een financieel statuut?

Regeling van hoofdzakelijk de geldelijke uitkeringen die de Koning en enige leden van het Koninklijk Huis jaarlijks ten laste van het Rijk ontvangen.

Wat regelt het statuut?

In het Statuut staat dat de landen zelfstandig hun eigen aangelegenheden behartigen. Daarnaast geeft het Statuut regels voor onderlinge samenwerking, bijstand, overleg en staatsinrichting van de landen. Het Statuut kwam in 1954 tot stand. Sindsdien hebben de landen van het Koninkrijk een gelijkwaardige positie.

Wat is uitpuilen?

UITPUILEN – (puilde uit, heeft en is uitgepuild), naar buiten uitsteken, zwellen; (zeew.) uitsteken (het werk uit de naden).

Wat kost het Koninklijk Huis per jaar?

Het Koningshuis kost jaarlijks bijna 6 keer zoveel als officieel begroot, zo’n 350 miljoen euro. Dat staat in het vandaag gepresenteerde onderzoeksrapport ‘De Kosten van het Koningshuis’ van het Republikeins Genootschap en tijdschrift De Republikein.

Wat vormt het statuut van Curaçao?

Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden regelt de staatkundige relatie tussen de landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. In het Statuut staat dat de landen zelfstandig hun eigen aangelegenheden behartigen en samen de koninkrijksaangelegenheden verzorgen.

Kunnen de Staten van Aruba deze wijziging van het Statuut in één lezing goedkeuren?

Wijziging gebeurt bij Rijkswet; anders dan bij wijziging van de Grondwet zijn er niet een eerste en tweede lezing. Wel moet het door de Staten-Generaal aangenomen voorstel van Rijkswet door de overzeese landen bij landsverordening worden aanvaard, voordat de Koning de Rijkswet kan bekrachtigen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven